|  Styl
pá 25. dubna, svátek má Marek, zítra Oto
Ostatní
📷
+ 1
Každá potravina obsahuje energii, které je více, než kolik jí potřebujete na její trávení /  Pixabay

Jak je to s hubnutím pomocí potravin s negativními kaloriemi

30. prosince 2021 | 08:35
 0   0   /  Mirka Malá
Je to takový návod na rychlé hubnutí, kterého je plný internet. Když totiž budete jíst potraviny s negativními kaloriemi, pak spálíte více energie, než stravou přijmete.

Ale je to vůbec pravda a skutečně tak můžete rychle a především bezpečně zhubnout? Tato teorie stojí na tom, že některé potraviny mají nižší obsah kalorií, tedy energie, než jaké je množství energie potřebné k trávení a vstřebání potravy do těla. Ale realita je taková, že i ta nejméně kalorická jídla, jako je například celer, obsahují více kalorií, tedy energie, než jaká je potřeba k jejich rozložení a absorpci v těle.

Mezi potraviny, které jsou označeny jako ty s negativními kaloriemi, patří již zmíněný celer, dále grapefruit, rajčata, okurka, brokolice, salát nebo mrkev. 

Potraviny s negativními kaloriemi neexistují

Pravda je taková, že neexistují žádné důkazy o existenci potravin s negativními kaloriemi, jak se shodli dva ze tří expertů pro Science Alert. V reálu to znamená, že taková celerová tyčinka, přestože ji z 95 procent tvoří voda, stále obsahuje větší počet kilojoulů, než kolik jich tělo spotřebuje při jejím trávení.

Mají tedy tyto potraviny nějaké výhody?

Určitě mají, ale nejsou tím, za co je vyznavači diety s negativními kaloriemi považují. Diety založené na těchto potravinách jsou postavené na tom, že jíte potraviny, které nejsou energeticky bohaté. Zaplníte jimi žaludek, takže nemáte pocit hladu. A pokud navíc ještě cvičíte, pak skutečně vytvoříte jistý energetický deficit.

Navíc pokud budete jíst pouze tyto potraviny, budou vám chybět jiné živiny. Takže raději tyto potraviny přidejte na svůj talíř, ale nezakládejte na nich svůj jídelníček. Jak už bylo mnohokrát řečeno, než krátkodobá drastická dieta, po které stejně zase přiberete, je lepší trvalá změna jídelníčku.

Zdroj: Science Alert, Healthline.

Prohlédnout galerii
📷
1
Nejčtenější články
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Další články
Zavřít reklamu