Zázvor není jen proti nachlazení. Dokáže pomoci i s dalšími obtížemi
Zázvor se už asi dva tisíce let pěstuje v Číně. Je plný různých látek, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Přesto jej nevyužíváme tolik, kolik by si zasloužil.
Obsah látek
Zázvor připomíná rákos. To důležité z něho se ukrývá pod zemí a lze jej vypěstovat i u nás. Významnou složkou zázvoru jsou tzv. gingeroly. Právě ty mají různé léčivé účinky. Vedle toho najdeme v zázvoru hodně vitaminů. Konkrétně vitamin A, B, C a E. Z minerálů zde můžeme najít sodík, draslík, železo a vápník. Kořen zázvoru pochopitelně obsahuje i další látky, ale ty nejsou tolik důležité.
Jaké obtíže zázvor řeší
Kořen zázvoru je výtečný proti nachlazení, kašli a různým nemocem horních cest dýchacích. Souvisí to i s tím, že zázvor vylepšuje imunitu. Složení zázvoru funguje antioxidačně. Zázvor má tak sílu i v boji proti různým nepříjemným nemocem, které souvisejí s moderní dobou. Troufne si i na ochranu našich jater před rakovinou. Tedy opravdu spíš jako prevence než účinný lék. Při léčbě různými cytostatiky však pomáhá zázvor bojovat proti nevolnosti. Celkově se dá říct, že zázvor funguje proti zažívacím problémům. Měl by si ho tedy hledět každý, kdo má nějaké potíže tohoto typu.
Zázvor funguje i jako obecně protizánětlivý prostředek. Můžete jej tedy nasadit i proti artritidě a revmatismu. Lidé, kteří mají problémy s psychikou zase využijí zklidňujících účinků zázvoru. Zlepší se jim ale také paměť a schopnost koncentrace. Vedle toho dokáže zázvor účinně snižovat váhu, protože napomáhá spalování nahromaděného tuku v těle. Zázvor funguje též jako přírodní antiparazitikum.
Jak užívat
Zázvor je vhodný téměř pro každého. Vyvarovat se větší konzumace zázvoru by měly těhotné ženy. Protože není vhodný ani pro malé dětí, měly by se mít na pozoru i kojící ženy. Tam je doporučeno konzumovat denně méně než čtyři gramy zázvoru. Zázvor je nevhodný pro osoby se žlučníkovými kameny, žaludečními a dvanácterníkovými vředy.
Nejvhodnější způsob užití spočívá v přípravě zázvorového čaje. Kousek velikosti krychličky s hranou kolem 2,5 cm nastrouhejte a povařte asi deset minut. Nechte poněkud zchladnout a přidejte med a citron. Můžete ale používat zázvor i klasicky jako koření. Jeho přidáním do pokrmů pochopitelně umocníme léčebný výsledek. Máte-li cukrovku druhého typu, zázvor optimalizuje hladinu cukru. Aby se předešlo přílišnému snížení, doporučuje se konzumaci omezit na dva gramy denně. Pokud ovšem jen hledáte jídla na podzimní a zimní prohřátí organismu, zkuste si přečíst článek zde.
Zdroj: Wikipedia, Vimcojim.cz.


