|  Styl
čt 24. dubna, svátek má Jiří, zítra Marek
Krása
📷
+ 2
Vrásky, předčasné stárnutí, akné a záněty jsou mnohdy důsledkem špatného stravování /  Pixabay

Těchto dvanáct jídel pleť skutečně nesnáší. Raději se jim vyhýbejte

22. října 2021 | 07:09
 2   2   /  Mirka Malá
Určitě jste již mnohokrát slyšely přísloví, které říká, že jste to, co jíte. Měly byste ale vědět, že to platí opravdu doslovně, tedy že se toto přísloví týká i vaší péče o pleť.

Odborníci tvrdí, že špatný stravovací návyk je stejně špatný jako kouření cigaret. Bez dostatečného množství správných živin může vaše pokožka trpět záněty a poškozeným kolagenem a DNA, což má za následek rychlejší stárnutí pleti. Ale stejně jako potřebujete vyživovat pokožku, musíte si být vědomy potravin, které vaší pleti skutečně nedělají dobře. A co hůř, některé z těchto dvanácti potravin vás skutečně překvapí.

Které potraviny nejsou dobré pro hezkou pleť

Agávový sirup je vyhledávnou alternativou klasického cukru. Ale pozor! Přestože je tento sirup vyroben z řady druhů agávových rostlin, většinou obsahuje více fruktózy než kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, kterému se obvykle vyhýbáte. Co to znamená? Kromě zdravotních rizik, která představuje, může také ještě více zvýraznit vrásky a další známky stárnutí pokožky! Agávový sirup můžete nahradit medem, stévií nebo datlemi.

Obiloviny respektive cereálie. Dejte si pozor i na ty, které se zdají být "zdravé“, i když ve skutečnosti jsou vysoce rafinované a mají velký obsah cukru. Co to znamená? Tyto obiloviny mohou vyvolat výkyvy krevního cukru, které způsobují vrásky na kůži.

Potraviny bohaté na cukr vytvářejí akné a příliš mnoho cukru ve vaší stravě je jistým receptem na zarudnutí a záněty. Studie také naznačují, že konzumace cukru činí člověka náchylnějším k rakovině, protože současně vypíná obranyschopnost těla. 

Fast Food není dobré pro vaše zdraví a může poškodit vaši pokožku kvůli přísadám a konzervantům, které obsahuje, což může vést k vysokým hladinám krevního cukru a nadprodukci oleje. 

Mléko a mléčné výrobky způsobují zejména skvrny na spodní části obličeje. Dalšími důvody, proč se vyhýbat mléčným výrobkům, je skutečnost, že mohou zhoršit záněty a jsou jednou z nejčastějších příčin přecitlivosti na potraviny. 

Lepek vyřaďte ze své stravy v případě, že řešíte různé vady pleti a další kožní problémy, které se stále opakují. Můžete mít problém s jeho trávením nebo na něj dokonce můžete být alergičtí.

Kofein také není dobrým spojencem pleti. Kofeinové nápoje vás mohou dehydratovat a nakonec ovlivnit pružnost vaší pokožky, což vede ke snížení kolagenu, a tím je vaše pleť náchylnější k ochabnutí a vráskám.

Pšenice je složka, která působí jako cukr, který může vyvolat nejen nárůst hmotnosti, ale může také způsobit zánět a nerovnováhu krevního cukru, což vede k řadě kožních problémů. 

Zpracované potraviny mohou být důvodem, proč se ráno probouzíte s oteklou a nafouklou pletí. Důvodem může být nadměrný příjem soli z potravin, které jste jedly v předchozích dnech. Vysoký obsah sodíku ve zpracovaných potravinách, jako je slanina a uzeniny, způsobují otoky. 

Měkkýši, například krevety, krabi a humr, mají vysoký obsah jódu, což je obvykle viník ucpaných pórů a akné. 

Trans tuky a margarín jsou vyráběné tuky, které způsobují známky stárnutí, protože ucpávají tepny a odnímají pokožce pružnost. 

Alkohol neprospívá vašemu zdraví. Vaší pleti může způsobit velké škody. Má vysoký obsah cukru, který přispívá ke stárnutí pokožky a snižuje kolagen. Jeho dehydratační účinky mohou vést ke ztrátě vlhkosti a vzniku tmavých kruhů pod očima. Dále čtěte: Co je transepidermální ztráta vody a jak ovlivňuje vaši pleť.

Zdroj: Alyaka.

Prohlédnout galerii
📷
2
Nejčtenější články
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Další články
Zavřít reklamu