Překyselení organismu. Civilizační nemoc, která může vyústit v rakovinu i cukrovku
Sice spousta civilizačních onemocnění nemusí mít po dlouho dobu žádné nebo jen nepatrné příznaky, nakonec ale udeří, a to silně. Konkrétně překyselení organismu, jinak také acidóza, které je chronické, tedy vás trápí velmi dlouhou dobu, může dokonce podpořit nádorové bujení a způsobit rakovinu. O vztahu mezi acidózou a rakovinným bujením se dočtete více v této zahraničníní studii.
Zdravotní rizika a komplikace
To ale není všechno, rizik spojených s acidózou je daleko víc. Lékaři a vědci uvádí, že při dlouhodobém a neléčeném překyselení hrozí pacientovi rozvoj cukrovky, obezity, kornatění cév, tuberkulózy či artritidy. Lidé, co trpí acidózou, mají často silné ekzémy a jiná plísňová onemocnění.
Co se týká prvotních příznaků překyselení organismu, bývá to nejčastěji:
- pálení žáhy, nadýmání, krkání
- bolesti hlavy
- únava a ospalost
- nevolnost, nechutenství, zvracení či průjmy
- špatné hojení ran
- oslabená imunita a tedy zvýšená náchylnost k infekčním chorobám
- zhoršená kvalita pleti, nehtů a kůže
pH nižší jak 7 znamená smrt
Medicínský pohled na překyselení organismu je následující. pH stupnice má rozpětí od 0 do 14. Neutrální pH hodnota je přesně 7 (hodnota pH například čisté vody). Vše pod pH 7 jsou kyselé hodnoty a naopak vše nad pH 7 jsou zásadité hodnoty.
Kyselost, potažmo zásaditost našeho těla a krve je ve velmi úzkém rozpětí, a to mezi pH 7,36 a 7,44. Tělo lze krátkodobě tolerovat hodnoty pH 7,3. Pokud by se však pH dostalo k číslu 7, nastává bezprostředně smrt. Každé lidské tělo pochopitelně disponuje mechanismy, jak vyrovnávat pH, jinak bychom nemohli fungovat. Dále čtěte: Nenápadné příznaky oslabené imunity. Týkat se mohou i vás, naučte se je rozpoznat včas.
Potraviny, které způsobují překyselení organismu
Jestliže trpíte acidózou, je skutečné nutné omezit potraviny, které jsou kyselinotvorné. Níže je seznam těch nejrizikovějších.
- maso, vejce, tuky živočišného původu
- mléčné produkty, a to zejména tučné sýry a mléko (oproti tomu kefír není kyselinotvorná potravina)
- alkohol, káva, perlivé slazené nápoje
- čokoláda
- ořechy
- bílé a kynuté pečivo
- umělá sladila
- cukr, majonéza, kečup
- rafinované potraviny a polotovary


