Jezte fazole. Pomohou vám vyhnout se infarktu i rakovině
Fazole mají svůj domov ve Střední a Jižní Americe, ale rozšířily se do celého světa a tvoří na mnoha místech doslova páteř výživy obyvatel. I u nás nabývají na popularitě, což je velmi dobře. Vysvětlíme si, proč to tak je.
Obsah zdraví prospěšných látek
Fazole obsahují obrovské množství zdraví prospěšných látek. Vedle vlákniny zde najdeme bohatý zdroj rostlinných bílkovin, ale také některých vitaminů. Konkrétně jde o B1, B6, vitamin E, vitamin K a kyselinu listovou, které je ve 180 gramech vařených fazolí až 74 procent doporučené denní dávky. Vedle toho zde najdeme různé ceněné minerály, které v dnešní uspěchané době chybí. Jde o draslík, fosfor a hořčík. Jejich obsah je ve výše uvedeném množství prakticky na čtvrtině doporučovaného množství, takže je patrné, že jedna porce fazolí může mít docela zásadní vliv na naše zdraví. Vedle již uvedeného jsou fazole slušným zdrojem železa, obsahují též zinek, měď, mangan a selen.
Jak chrání naše cévy
Pozitivní působení fazolí na naše cévy se odehrává hned na několika frontách. Jednou je ovlivňování hladiny zlého a hodného cholesterolu přesně v tom kýženém směru – tedy hodného více, zlého méně. Vedle toho ale omezují fazole vznik zánětlivých procesů v těle, což zase pozitivně ovlivňuje stav našich cév. Zkušenější čtenáři už také vědí podle obsahu přítomných látek ve fazolích, že budou mít vliv na správné odbourávání homocysteinu, což má zase pozitivní vliv na rozvoj mnoha civilizačních onemocnění včetně rakoviny, infarktu i mrtvice. Více o tom najdete v článku zde.
Další účinky
Konzumace fazolí má ale své pozitivní dopady na celkové zdraví. Pomáhá snižovat hmotnost. Ačkoliv fazole obsahují i zdroj komplexních sacharidů, nejsou energeticky příliš vydatné, a tak jsou vhodnou potravinou pro různé diety. Pravidelný příjem fazolí pomáhá chránit naše tělo před vznikem cukrovky. Každopádně snižují hladinu cukru v krvi, a to i u glykovaného hemoglobinu.
Negativa
Ne každý může jíst fazole, a ne každé fazole jsou vhodné. Pokud nemá člověk funkční enzym G6PD, může dojít při konzumaci fazolí fava ke vzniku anémie. U jiných dochází k nadýmání, které lze eliminovat delším namáčením a varem. Zejména červené fazole jsou bohaté na toxický lektin, který může vést k nevolnosti. Opět důkladná tepelná příprava tyto problémy řeší. Je ostatně známo, že fazole nedostatečně tepelně upravené jsou jedovaté s výjimkou fazolí mungo a adzuki.


