|  Styl
po 9. června, svátek má Stanislava, zítra Gita
Zdraví
📷
+ 3
Olivový olej je králem zdravé kuchyně /  Pixabay

Proč se vyplatí používat olivový olej. Má mnoho léčivých účinků, o kterých možná nevíte

16. července 2020 | 11:56
 6   0   /  Bronislava Silná
Olivový olej mnozí nepoužívají, protože je drahý. Ale jakmile zjistíte, oč přicházíte, pochopíte, že za kvalitu se vyplatí dát trochu víc. A nemusí to být ani moc.

Nejlepší olivový olej se získává lisováním za studena z oliv. Pěstoval se už před tisíciletími ve starém Řecku a ve Středomoří je populární dodnes. Docela jistě se tento olej podílí na pevném zdraví národů, které žijí u moře. Samozřejmě v kombinaci s konzumací ryb a zeleniny.

Obsah důležitých látek

Olivový olej obsahuje řadu tělu prospěšných látek. Najdeme v něm antioxidanty v podobě vitaminů A, D, E a K. Je zdrojem draslíku, vápníku, hořčíku i železa. Obsahuje fenoly, které jsou užitečné pro práci s cholesterolem. Velmi podstatným přínosem konzumace olivového oleje je přísun nenasycených mastných kyselin. Je jich více, ale žádnou z nich si tělo nedokáže samo vytvořit. Nejzdravější je olej získaný lisováním ještě nedozrálých, tedy těch světle zelených oliv. Dozrálé olivy jsou tmavé a k výrobě toho nejlepšího oleje se nehodí. Jsou ale skvělé k jídlu, do různých salátů a dalších pokrmů.

Jak ovlivňuje olivový olej naše tělo

Na prvním místě je třeba jmenovat schopnost olivového oleje snižovat cholesterol a upravovat hladinu krevních tuků. Tím pádem se omezuje zanášení našich cév a cévní řečiště se udržuje v dobrém stavu. Vyhnete se tak riziku infarktu a mrtvice. Váš krevní tlak se bude patrně držet v rozumných mezích.

Protože olivový olej obsahuje celou škálu antioxidantů, působí proti vzniku rakoviny. Pozitivně působí i proti žaludečním vředům, ale nejen proti nim. Olivový olej ovlivňuje pozitivně celý zažívací systém, takže zlepšuje střevní mikroflóru, ale hodí se i při jaterních onemocněních. Olivový olej brání různým zánětům, takže je dobrou prevencí i běžných nachlazení, angín a dalších chorob.

Olivový olej se neužívá jen vnitřně, ale také zevně. Hodí se k promazávání jizev, na ošetření lehkých popálenin, ale také k léčbě ekzémů. Povzbudí růst vlasů i nehtů.

Jak používat

Nejvíce zdraví prospěšných látek načerpáte, když bude používat olivový olej ve studené kuchyni. Nejúčinnější je olivový olej čerstvý, nebo alespoň čerstvě otevřený. S postupující dobou se obsah zdraví prospěšných látek snižuje. Ale i v teplé kuchyni má použití olivového oleje svůj smysl, neboť kyselinu linolovou, linolenovou a olejovou si tělo samo nevyrobí a ke správnému fungování ji potřebujeme. Olivový olej není vhodný na dlouhé smažení, ale na běžnou tepelnou úpravu je dostačující. Olej skladujte v temnu a chladu. Otevřený ale nedávejte do lednice, mohl by ztuhnout, takže by se nedal používat. Pochopitelně existuje více zdravých olejů. O dalším se můžete dočíst třeba zde.

Prohlédnout galerii
📷
3
Nejčtenější články
Černý bez má v bylinkářství i lidovém léčitelství důležitou roli. Natrhejte si jeho květy a připravte si z nich lahodný sirup či med
Rychlý nepečený dezert: Krémové řezy z tvarohu, smetany, malin a sušenek si zamiluje celá rodina
Zemi zasáhla velmi silná geomagnetická bouře spojená se sluneční erupcí
Do Česka míří nejluxusnější model Peugeot, v super výbavě, 4X4 a přes 300 koní. A další novinky v oblasti elektromobility
Další články
Zavřít reklamu