|  Styl
pá 25. dubna, svátek má Marek, zítra Oto
Zdraví
📷
+ 3
Využijte dostupných jahod k posílení svého zdraví /  Pixabay

Jahody obsahují celou řadu prospěšných látek, které naše tělo mimořádně posilují

21. června 2020 | 10:03
 3   0   /  Bronislava Silná
Sezona jahod je v plném proudu, ale možná ani netušíte, jak zdravé ovoce si můžete koupit. Přinášíme zajímavé informace.

Jahody patří mezi oblíbené druhy ovoce. Díky pěstování ve sklenících a dovozech ze zahraničí jsou na trhu prakticky celoročně. Nejvíce účinných látek mají samozřejmě ty čerstvé a dobře vyzrálé. A nejpotřebnější pro naše tělo jsou na jaře a na začátku léta.

Obsah tělu prospěšných látek

Jahody obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek, které naše tělo mimořádně posilují. Tak jako i jiné druhy ovoce a zeleniny, i jahody obsahují značné množství vitaminu C, který se podílí na antioxidačních schopnostech jahod. Vedle toho samozřejmě spolupůsobí i obsah bioflavonoidů a antokyaninů. Vedle toho zde je mnoho rozpustné vlákniny. Najdeme zde i kyselinu listovou, která je potřebná pro mnohé důležité biologické pochody v těle. Významný je i podíl draslíku a železa.

K čemu jsou dobré

Jahody mají poměrně málo kalorií. Nemusíme se bát ani nadměrného množství sodíku. Antioxidační schopnosti jahod omezuje působení volných radikálů. Díky tomu se snižuje arterioskleróza cév a tepen. Omezuje se proto riziko hypertenze, infarktu myokardu, mozkové mrtvice či ischemické choroby dolních končetin. U již probíhajících potíží pravidelná konzumace jahod zmírňuje průběh. Jahody jednoznačně zlepšují průtok krve v artériích.

Pravidelná konzumace jahod je významná i pro osoby trpící dnou, protože jahody pomáhají vylučování kyseliny močové. Také působí celkově diureticky. Přebytečná voda z těla odchází přirozenou cestou. Hodí se proto i při chorobách jater, kdy současně upravuje ukládání cholesterolu v játrech, při poruchách zažívání, při všech typech hromadění vody v těle.

Použití

Jahody je nejlepší jíst čerstvé, dobře omyté. Můžeme je pochopitelně mixovat i s dalšími přísadami. Tepelnou úpravou se připravíme o vitamin C. Více o tomto důležitém vitaminu se dočtete třeba v článku zde. Naopak mražení zachovává většinu potřebných živin. Užitečný je i džem, ale ten obsahuje značné množství cukru, takže není určitě vhodný pro lidi, kteří bojují s nadbytečnými kilogramy. Pokud nechcete jíst jahody samotné, jsou určitě výborné s bílým jogurtem nebo kvalitním tvarohem. Tak tělu dodáte i potřebné bílkoviny. Pamatujte, že jako u jiných rostlinných produktů i zde platí, že kouzlo je v pravidelnosti. Tělu prospěje pravidelná konzumace hrsti jahod.

Prohlédnout galerii
📷
3
Nejčtenější články
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Jak dlouho vydrží vařená vejce v lednici? O týden déle než v ošatce na stole. Tipy, jak je po Velikonocích chutně zpracovat
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Další články
Zavřít reklamu