|  Styl
ne 14. prosince, svátek má Lýdie, zítra Radana α Radan
Zdraví
📷
+ 7
Díky klíčkům si jednoduše připravíte rychlou zdravou svačinku /  JumpStory/Pixabay

Vyzkoušejte klíčení. Získáte levné vitaminy i minerály a výrazně posílíte imunitu

11. června 2020 | 08:02
 0   0   /  Bronislava Silná
Ceny ovoce a zeleniny letí vzhůru. Vitaminy potřebujeme. Kde je sehnat, zvlášť pokud nemáte zahradu? Máme jednoduché doporučení, jak naklíčit semínka a získat skvělý zdroj vitaminů i minerálů a dalších prvků.

Naklíčené luštěniny a některé obiloviny mohou být dobrým zdrojem vitaminů, enzymů i dalších prvků potřebných pro náš život. Celý proces je poměrně rychlý, nenáročný, a navíc jej můžete pohodlně zvládnout doma. Nepotřebujete zahradu, skleníky ani jiné speciální vybavení.

Vhodná nádoba

Ke klíčení se může hodit recyklace některých plastových obalů. Hodí se PET láhve od vody či limonády. Skvěle poslouží také velké kulaté dózy od kilogramových jogurtů. Použít ale můžete i jakoukoli jinou plastovou krabičku. Princip je jednoduchý. Do dna uděláte sadu otvorů, kterými nepropadnou klíčená semínka, ale spolehlivě tudy odteče voda. Vrchem semínka naopak vodou proléváte a oplachujete. V případě PET láhve dojde nakonec k jejímu zničení, protože se ke klíčkům musíte nějak dostat. U dózy od jogurtu můžete používat vše opakovaně.

Postup

Začátek klíčení je o dokonalém pročištění semínek. Následně je namočíte do vody, která bude na začátku vlažná. V této vodě necháte semínka 12 hodin. Pak vodu vylijete a semínka přendáte buď do dózy s otvory ve dně, nebo do PET láhve otvory uděláte. Pak už je to jednoduché. Zhruba čtyřikrát denně naplníte nádobu vlažnou vodou a necháte asi deset minut klíčená semínka sát vodu. Pak necháte vodu odtéct a postavíte nádobu na vhodný odkapávač. Výhodou je umístění v tmavém prostoru. Po pěti dnech bude hotovo. Když dáte hotové klíčky do lednice, vydrží vám ještě pět dalších dnů.

Co použít a co získáte

Klasicky se nechávají naklíčit fazole mungo, hrách, čočka, cizrna. Pozor na jiné druhy fazolí. Kromě mungo a adzuki jsou jinak jedovaté. Výsledkem vaší snahy budou klíčky k přímé konzumaci, k přidání do salátů a dalších pokrmů. Můžete je pochopitelně mixovat do smoothie, ale určitě najdete i velké množství receptů jiných. Podstatné je, že třeba klíčky fazolí mungo mají mnoho vitaminu A, B, C i E, mají dost vápníku, železa, hořčíku. Jsou plné bílkovin i vlákniny. Pročišťují organismus, posilují imunitu. To vše zcela přírodní cestou bez vedlejších účinků. Psali jsme také: Pozor na jedovaté fazole!

Prohlédnout galerii
📷
7
Nejčtenější články
Praní péřové bundy nebo kabátu v pračce: Stačí dodržet pár pravidel a obejdete se i bez čistírny
Přehled vitamínů a jejich správné kombinace pro ženy po 35: Zdravá pleť, silné vlasy a hormonální rovnováha
Závislost na cukru dokáže být velmi nepříjemná a často brání správným stravovacím návykům. Jak se jí zbavit?
Nestíháte letos péct vánoční cukroví? Recept na rychlé marcipánové kuličky, které vás zachrání na poslední chvíli
Další články