|  Styl
po 9. června, svátek má Stanislava, zítra Gita
Zdraví
📷
+ 2
Dle studie jsou nejohroženější skupinou lidé s deficitem vitaminu D /  Depositphotos

Úmrtí na COVID-19 souvisí i s nedostatkem vitaminu D, vyplývá to z nové studie

02. května 2020 | 14:30
 204   4   /  Mirka Malá
Vitamin, který běžně produkují kožní buňky vystavené slunci, může podle nového výzkumu hrát roli v prevenci úmrtí na COVID-19. Předběžné výsledky z nové studie spojily nízké hladiny hormonu vitaminu D s úmrtností na COVID-19 v celé Evropě.

Vědci vzali dostupná data, aby stanovili průměrné hladiny vitaminu D v populaci občanů 20 evropských zemí, a poté je porovnali s údaji o počtu úmrtí na COVID-19 v každé z těchto zemí.

Jednoznačný výsledek

Jednoduchý statistický test ukázal, že mezi čísly existuje docela přesvědčivá korelace, kdy populace s nižší než průměrnou koncentrací vitaminu D vykazovaly více úmrtí na koronavirus. To znamená, že nejohroženější skupinou jsou lidé s deficitem vitaminu D.

Přesto se jedná jen o základní studii a vědci budou muset svoje závěry ještě potvrdit v laboratořích. Bylo by ale velkou náhodou, kdyby populace se správnou hladinou vitaminu D bojovala s koronavirem snáze z ještě jiného důvodu.

Vitamin D je pro zdraví velmi důležitý

Závěry předběžné studie ale nepřekvapí ani z toho důvodu, že je již dobře známý fakt, že správná hladina vitaminu D značně snižuje riziko respiračních infekcí, jako je chřipka a tuberkulóza nebo také dětské astma.

Vitamin D je rozpustný v tucích a můžeme ho získat z potravin, jako jsou houby nebo ryby, nebo může být produkován v naší kůži, když forma cholesterolu reaguje na UV záření, tedy především slunce.

Tento vitamin také sehrává svoji roli při udržování správné hladiny vápníku v našich kostech, kdy jeho nedostatek vede ke křivici a zvýšenému riziku degenerace kostí. Vědci rovněž postupně spojují funkce vitaminu D v samotném imunitním systému.

Přesto ale vědci dosud nedošli k jednoznačnému názoru na umělé doplňování tohoto vitaminu běžnými tabletami, užívanými jako doplněk stravy. Na toto téma se ve vědecké veřejnosti diskutuje dokonce už řadu let.

Zdá se ale, že s nástupem koronavirové pandemie vědci toto téma znovu otevírají jako jednu z možností, jak lidstvo v budoucnu může lépe čelit podobným pandemiím. Dále čtěte: Koronavirus neřekl poslední slovo. Veřejné klimatizované prostory budou v létě velkým rizikem.

Prohlédnout galerii
📷
2
Nejčtenější články
Černý bez má v bylinkářství i lidovém léčitelství důležitou roli. Natrhejte si jeho květy a připravte si z nich lahodný sirup či med
Rychlý nepečený dezert: Krémové řezy z tvarohu, smetany, malin a sušenek si zamiluje celá rodina
Zemi zasáhla velmi silná geomagnetická bouře spojená se sluneční erupcí
Do Česka míří nejluxusnější model Peugeot, v super výbavě, 4X4 a přes 300 koní. A další novinky v oblasti elektromobility
Další články
Zavřít reklamu