Při sběru medvědího česneku nesbírejte jen listy. I poupata jsou skvělá
V některých regionech republiky už je z hlediska sběru listů po sezoně, jinde se na sbírání teprve chystají. K velké škodě ale lidé často vyhledávají jen listy a mladých ještě nerozvitých květů si nevšímají.
Celá rostlina je jedlá
Medvědí česnek je jedlý celý. Určitě ale nemá cenu vytrhávat rostlinu ze země, a tak ji ničit. Na druhou stranu je škoda, pokud utržená poupata necháváte ladem. Obsahují totiž úplně stejné látky jako listy, a dokonce jsou ještě přínosnější pro zdraví, protože se v nich koncentruje ještě i síla, kterou rostliny vkládají do pupenů obecně. Jde o elixír zdraví, který se dá využít mnoha způsoby.
Zdravotní benefity
Jako u celého medvědího česneku i u poupat tedy platí, že je skvělý na pročištění organismu, pro zdraví našich střev, žaludku i krve. S pročištěním souvisejí jeho účinky na kůži. Pravidelné užívání medvědího česneku vyhání z těla různé parazity, pomáhá správné činnosti střev, zbavuje zahleněnosti průdušek. Pročistí se i ledviny. S tím vším nepomohou jen listy, ale i poupata. Jejich výhodou je, že se dají kulinářsky upravit i jinak než listy.
Jak využít poupata
Poupata medvědího česneku můžeme využít k přímé konzumaci, ale také jako vynikající součást zeleninových salátů. Nic ovšem nebrání i jejich tepelné úpravě, která by samozřejmě neměla být příliš dlouhá, abyste si nezničili potřebné a zdraví prospěšné látky. Hodí se proto poupata přidat do míchaných vajec, která tak dostanou příjemnou česnekovou chuť. Podobně jako listy i poupata lze naložit do alkoholu a připravit z nich tinkturu pro další použití.
Příprava tinktury
Postup platí pro listy i poupata. Nakrájejte vše najemno, vložte do nádoby a zalijte alkoholem, který obsahuje 38 – 40 % lihu. Hodí se dát na teplé místo. Teplota by ale neměla překročit 40 stupňů Celsia. Po zhruba dvou týdnech máme hotovo a pak užíváme kolem dvaceti kapek denně. V této podobě nás medvědí česnek zbaví různých nemocí a využijeme veškeré benefity, které má rostlina čerstvá. V tomto období se vedle medvědího česneku dá využít hlavně mladá kopřiva. O ní se zase dozvíte v článku zde.


