|  Styl
po 9. června, svátek má Stanislava, zítra Gita
Krása
📷
+ 3
Některé potraviny zabarvují zuby do žluta /  Depositphotos

Pokud chcete mít bílé zuby, dávejte si pozor na některé potraviny

18. prosince 2019 | 11:27
 0   0   /  Mirka Malá
Každý z nás touží po zdravých a bílých zubech. Drahá bělení u stomatologa ale mnohdy nejsou potřebná. Stačí si dát pozor na potraviny, které naše zuby barví nejvíce.

Barviva v potravinách jsou totiž nejčastější příčinou, proč jsou naše zuby zabarvené do žluta. Na zubech totiž zanechávají nežádoucí povlak.

Čaje

Nejen káva a černý čaj, ale také  bylinkové čaje jsou pro zuby nebezpečné. Pokud si třeba večer dopřáváte heřmánkový nebo šípkový čaj, riskujete po dlouhodobějším užívání zbarvení zubů do žluta. Čaj si tedy večer dopřejte dříve, než si zuby vyčistíte.

Alkohol, hlavně víno

Fakt, že červené víno ovlivňuje zbarvení zubů, je dobře známý. Málokdo ale ví, že barvit může i bílé víno. Bílé víno totiž ze zubů odstraňuje vápník a sklovina pak v důsledku působení kyselin propouští více barviva.

Limonády

Také limonády mohou při častějším užívání zbarvit zuby. Mnoho limonád se vyrábí na základě černého čaje, který obsahuje intenzivní barviva. Ale také kolové nápoje a jiné limonády mohou kvůli cukrům, kyselinám a barvivům, které obsahují, zanechat na zubech fleky, které pak musí odstraňovat dentista.

Ocet a sójová omáčka

Je to podobné jako s vínem. Kyseliny a tmavé omáčky, tedy vše, co máte v dresinku svého salátu, balzamikový ocet či sójové omáčky, dokáží napáchat na vašich zubech velké škody. Kyselina octová, kterou tyto produkty obsahují, mění hodnotu pH v ústech, takže čištění zubů po jídle nemá cenu. Odborníci proto doporučují takové jídlo raději zapít minerálkou a zuby čistit až po 30 minutách.

Barevné ovoce

Hroznové víno, třešně, borůvky a další druhy ovoce s obsahem ovocné kyseliny a barviv rovněž způsobují zabarvení. Stejně jako v předešlých případech i tady pomůže především zvýšená ústní hygiena a dobré čištění chrupu.

Koření

Exotické koření, které tak rádi používáme, například šafrán, kari, kurkuma, obsahují také silné barvivo a tudíž způsobují zabarvení zubů. I zde dentisté doporučují po jídle nejprve vypít minerálku a poté vyčistit zuby. Dále čtěte: Tvoří se vám často zubní kámen? Zjistěte, jak mu lze předcházet.

Prohlédnout galerii
📷
3
Nejčtenější články
Černý bez má v bylinkářství i lidovém léčitelství důležitou roli. Natrhejte si jeho květy a připravte si z nich lahodný sirup či med
Rychlý nepečený dezert: Krémové řezy z tvarohu, smetany, malin a sušenek si zamiluje celá rodina
Zemi zasáhla velmi silná geomagnetická bouře spojená se sluneční erupcí
Do Česka míří nejluxusnější model Peugeot, v super výbavě, 4X4 a přes 300 koní. A další novinky v oblasti elektromobility
Další články
Zavřít reklamu