|  Styl
út 16. prosince, svátek má Albína, zítra Daniel
Zdraví
Jsou lidé, kteří by na avokádo měli raději zapomenout /  Shutterstock

Milujete avokádo? Pozor! V tomto případě se mu raději vyhněte obloukem

10. března 2017 | 08:58
 0   0   /  jaj
Avokádo je ovoce, které je plné zdravých tuků, vitamínů, vlákniny, je skvělý pomocník při hubnutí a snižování hladiny špatného cholesterolu.

Je bohatým zdrojem minerálních látek draslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitaminů C, E, K, H, B3 a B5 . Dužina obsahuje kyselinu olejovou, palmitovou a linolovou, což jsou velmi kvalitní tuky.

Vědci však přišli s šokujícím zjištěním. U některých lidí může mít zdravý cholesterol v kombinaci s častou konzumací avokáda fatální následky. Rozhodující je cholesterol. Cholesterol je tuková látka a pro náš organismus je nezbytná. Rozeznáváme špatný cholesterol, LDL, a dobrý cholesterol, HDL. Zatímco dobrý cholesterol se nachází v rostlinné stravě a považuje se za zdraví prospěšný a pro naše tělo nezbytný, špatný cholesterol do svého těla dostáváme především ze živočišných tuků a jeho zvýšená hladina může způsobit kardiovaskulární onemocnění.

Studie však odhalila, že nejen špatný cholesterol, ale i tzv. dobrý cholesterol, může v určitých případech nadělat v organismu pořádně škody.

Vědci z Cambridgeské univerzity zkoumali záznamy pacientů s genovou mutací SCARB1. Tato mutace způsobuje, že vysoká hladina látky HDL-C, tedy zdravého cholesterolu, u nich může rozvinout kardiovaskulární onemocnění.

Jakou roli však v tomto zjištění hraje avokádo? Při snaze o snížení špatného cholesterolu se obecně doporučuje nahradit živočišné tuky rostlinnými, a tím si zvýšit hladinu zdravého cholesterolu. Avokádo díky své neutrální chuti nahradí mnoho potravin, včetně másla či smetanových pomazánek, mnozí po něm sahají každý den. Pokud se však ve vašem těle nachází zmutovaný gen SCARB1, můžete si pořádně uškodit.

„Toto je první studie, která poukazuje na fakt, že v některých případech může "zdravý" cholesterol zvýšit riziko kardiovaskulárních onemocnění," vysvětluje jeden z autorů studie, profesor Adam Butterworth.

Dobrá zpráva je, že zmíněný zmutovaný gen má údajně pouze 1 ze 1700 lidí. Pro většinu lidí je tedy avokádo i nadále zdraví prospěšnou potravinou.

Nejčtenější články
Agenti CIA si deset let užívali sexu, prostitutek a drog. Krytí jim poskytl tajný program
Praní péřové bundy nebo kabátu v pračce: Stačí dodržet pár pravidel a obejdete se i bez čistírny
Přehled vitamínů a jejich správné kombinace pro ženy po 35: Zdravá pleť, silné vlasy a hormonální rovnováha
Závislost na cukru dokáže být velmi nepříjemná a často brání správným stravovacím návykům. Jak se jí zbavit?
Další články