Chcete mít týdny čerstvé potraviny? Vsaďte na osvědčenou pomůcku
Vaukovačka vytváří po odsátí vzduchu kompaktní balíčky, které lze snadněji uskladnit v lednici či v mrazáku. Díky tomu se zamezí i množení nežádoucích mikroorganismů, jako jsou bakterie a plísně, rovněž brání potravinám nasáknout cizí pachy z lednice. Vaukování navíc není nikterak složitý proces. My vám k tomu představíme pár tipů a triků, díky nimž bude pro vás vakuování potravin ještě snadnější, navíc zjistíte, že vakuovačka má mnohem širší využití. A nejenom v kuchyni.
Šetří místo v lednici
Vakuovačka především šetří místo v lednici. Pokud kupujete velká balení nebo si vaříte jídlo i na několik dnů předem, vakuovačka bude pro vás to pravé. Jednak vám ušetří místo v lednici, a hlavně díky ní můžete uchovat otevřené potraviny, aniž by se zkazily. Stačí pak vzít jídlo, ohřát jej v mikrovlnce a máte hotovo.
Používejte papírové utěrky
Pokud vakuujete potraviny, které mají v sobě i tekutiny, může to někdy být problém. Některé vakuovačky by totiž mohly odsát se vzduchem i tekutinu. Výsledkem by mohlo být nejenom poškození stroje, ale také vysušení potraviny a nepravidelné uzavření sáčku. Vložíte-li do horní části sáčku před uzavřením papírovou utěrku, vysaje vám přebytečnou tekutinu, a vy tak budete moct sáček uzavřít pravidelně.
Jak na sypké potraviny
Vakuovačku lze použít i na sypké potraviny typu mouka, cukr či třeba káva. Nicméně i v tomto případě není vakuování zrovna jednoduché, jelikož by mohl tlak z části odsát i materiál. Abyste tomuto předešli, vložte do vakuovací nádoby kávový filtr nebo papírový ubrousek. Ten pomůže zachytit drobné částečky, které by jinak odletěly. Díky tomu se vám nenastěhují do spíže nevítaní hosté v podobě molů. Zbavit se jich dá mnohdy práci.
Potraviny nejdříve zabalte
Těstoviny nebo některé druhy ovoce mohou propíchnout folii. A stejně tak maso, sýry a jiné mastné potraviny vám zase mohou znečistit vakuovací sáček, který byste pak pracně museli umývat. Proto je dobré, pokud takové pokrmy nejprve zabalíte do plastové nebo potravinové fólie, a pak je teprve vložíte do vakuovacího sáčku.
Ovoce a tekutiny zmrazte
Měkké potraviny jako například borůvky, maliny, jahody, masové kuličky či tekutiny nejdříve zamrazte, a teprve poté odsajte vzduch. Vakuovačka pak bude s kusy zmražené tekutiny pracovat, jako by to byly pevné kusy, čímž se zmenší riziko špatného uzavření. Chystáte-li se zamrazit třeba omáčku nebo pyré, myslete na to, že uvnitř může být spousta vzduchových bublin. Ty je potřeba před zmrazením vyklepat.
Pomocník mimo domov
Vakuovací přístroj můžete využít nejenom doma, ale také na cestách či při venkovních aktivitách. Rybářům například poslouží při zpracování úlovků hned na místě, stejně tak ji mohou ocenit chataři nebo zahrádkáři při přepravě svých výpěstků. Řada vakuovaček navíc umožňuje používání v autech, karavanech nebo na lodích. (Dále čtěte: Poznejte kvalitní maso od toho nekvalitního).


