|  Styl
čt 24. dubna, svátek má Jiří, zítra Marek
Zdraví
📷
+ 3
Chráníte si dobře své oči? /  Shutterstock

Mějte oči jako ostříž aneb jak se vyhnout problémům se zrakem pomocí přírody

16. dubna 2017 | 08:25
 3   0   /  jaj
Zdraví očí může ohrozit mnoho faktorů a jako je cukrovka, volné radikály, únava, či stárnutí. Je důležité, abychom se o náš zrak pečlivě starali.

Kromě pravidelných návštěv lékaře je velmi důležitá vyvážená strava bohatá na vitamíny.

V dnešní době zrak namáháme mnohem více než kdysi. Používáním počítačů, telefonů a sledováním televize oči nadměrně zatěžujeme. Jsou pak unavené, a to  může vést i ke vzniku zeleného zákalu. Negativní vliv na oči má i jejich přirozené stárnutí. Roky sice nezastavíme, ale pokud budeme přijímat některé výživné látky, vaše oči vám budou vděčné.

Černý rybíz
Černý rybíz je bohatý na antokyany. Tyto tmavé pigmentové antioxidanty se nacházejí také v bezu, borůvkách či hroznovém víně, ale nejvíce zastoupeny jsou právě v černém rybízu. Spolu s vitamíny, minerály a jinými polyfeny chrání oční buňky před poškozením, snižují zánět a zastavují oxidační stres. Antokyany pomáhají ochránit zrak a předcházet nemocem, jako je například glaukom. Černý rybíz rovněž posiluje strukturu drobných krevních cév v očích.

Extrakt z hroznových jader
Stejně jako černý rybíz, i hrozny a extrakt z hroznů obsahuje silné antioxidanty a protizánětlivé látky. Extrakty se skládají z oligomerních Proantho-Cyanidinů, které chrání epitelové buňky čočky před poškozením volnými radikály snižováním zánětlivých markerů, a tím zabraňují vzniku šedého zákalu. Podle posledních studií extrakt chrání i nervové buňky na sítnici.

Lutein a zeaxanthin
Tyto dva karotenoidy, které mají podobnou strukturu jako beta-karoten, jsou pro oči nesmírně důležité. Chrání sítnici a makulu - žlutou skvrnuv  blízkosti středu sítnice, která nám umožňuje vidět jemné detaily. Podle studie, při níž se vědci zaměřili na ženy ve věku 50 až 79 let, vyplývá, že strava bohatá na tyto látky, napomáhá v boji s makulární degenerací. Ta je totiž hlavní příčinou slepoty u lidí ve věku 60 a více let a nejčastější příčinou slepoty v rozvinutých zemích.

Časem se tkáň v sítnici poškozuje a zrak se stává rozmazanější. Zvýšením přijímáním luteinu a zeaxantinu ochráníte oči před úplnou ztrátou zraku. Oba tyto karotenoidy mají vysokou schopnost bojovat s volnými radikály, pomáhají zastavit oxidační stres a bojují se záněty, které jsou jedním z hlavních příčin poškození sítnice a často spouštějí proces makulární degenerace.

Prohlédnout galerii
📷
3
Nejčtenější články
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Další články
Zavřít reklamu