|  Styl
po 9. června, svátek má Stanislava, zítra Gita
Ostatní
📷
+ 4
Vybrat sladký a šťavnatý meloun je otázkou cviku /  Shutterstock

Jak vybrat v obchodě ten nejlepší meloun? Odteď už se nespletete

24. června 2019 | 09:07
 12   0   /  mot
Léto není létem, dokud se v obchodech na pultech nezačnou objevovat první melouny. Ale víte, jak vybrat ten správný, aby byl sladký a šťavnatý? Máme pro vás několik dobrých rad.

Podle jakého klíče si v obchodech nebo na trzích vybíráte melouny? Kupujete si vždy ten největší v naději, že bude i nejlepší, nejzralejší a nejsladší? Nebo používáte ověřený způsob výběru, a to poklepáním po melounu? Díky jejich tlusté slupce je ale také i takovým klepáním obtížné zjistit, zda daný meloun je skutečně ten, který by měl putovat do našeho nákupního košíku.

Jak vybrat v obchodě ten nejlepší meloun?

Přinést si meloun z obchodu bez ochutnávky, je v podstatě kupování zajíce v pytli. Tedy v případě, že si nekupujete jen polovinu nebo čtvrtku melounu, kde reálně vidíte, jaký je. Pokud váš obchod takovou možnost nenabízí, tak se naučte, podle čeho si vybrat ten správný kousek.

Velikost

Čím větší, tím lepší? V tomto případě to neplatí. Čím je meloun větší, tím je méně sladší a zralejší. Proto se doporučuje sahat po melounech, které mají tak od 5 do 7 kilogramů. Zlatá střední cesta je v tomto případě nejlepší volbou, protože čím je meloun větší, tím potřebuje více času na dozrání, což je při masivní produkci melounů většinou nemožné.

Stonek

Díváte se na stonek, když si meloun kupujete? Ne? Tak v tom případě je to chyba. Pokud jste si vybrali sice menší meloun, ale má stonek zelený, tak jej raději vraťte. Berte spíše ten, který má stonek vysušený (suchý a nažloutlý) nebo má místo stonku prohlubeň. Takový meloun by měl být vyzrálý a tím i sladký.

Pásy

I pohled zvenčí dokáže prozradit, zda je meloun zralý. Sahejte vždy po takovém, který má žlutější pásy na zelené kůře. Pokud je meloun celý zelený, pásy na něm jsou méně viditelné nebo jsou bílé, tak ho nekupujte. Pravděpodobně nebude úplně vyzrálý.

Klepání

Klepání využívá hodně lidí. Pokud je po poklepání zvuk dutý, měl by být meloun zralý a můžete si ho bez obav koupit.

Skvrny

Posledním způsobem, jak si vybrat zralý meloun, je jeho vzhled. Pokud se na jedné jeho straně nachází žlutá skvrna, tak je meloun zralý. A čím tmavší tato skvrna je, tím je meloun lepší. Je to znak toho, že meloun během zrání ležel na jedné straně a měl čas dozrát předtím, než byl sklizen.

A jakým melounům dáváte přednost vy? Kupujete si ty bez jadérek nebo si kupujete klasické? Víte, že melounová jadérka mají na naše tělo stejně pozitivní účinky jako samotný plod?

Prohlédnout galerii
📷
4
Nejčtenější články
Černý bez má v bylinkářství i lidovém léčitelství důležitou roli. Natrhejte si jeho květy a připravte si z nich lahodný sirup či med
Rychlý nepečený dezert: Krémové řezy z tvarohu, smetany, malin a sušenek si zamiluje celá rodina
Do Česka míří nejluxusnější model Peugeot, v super výbavě, 4X4 a přes 300 koní. A další novinky v oblasti elektromobility
Zemi zasáhla velmi silná geomagnetická bouře spojená se sluneční erupcí
Další články
Zavřít reklamu