|  Styl
po 9. června, svátek má Stanislava, zítra Gita
Zdraví
📷
+ 4
Lístky koriandru se používají jako koření i jako léčivka /  Shutterstock

Koriandr jako léčivka. Může pomoci v boji proti mykózám, alergiím a ekzémům

14. února 2019 | 15:33
 67   0   /  Bronislava Silná
Koriandr je bylina, která je doma na Blízkém Východě a u Středozemního moře. Používá se jako koření. Jeho účinky jsou opravdu pozoruhodné, takže je škoda, že jej nevyužíváme častěji.

Koriandr se dnes pěstuje v mnoha zemích. Sbírají se jeho listy nebo se využívají semena, která jsou zdrojem různých ceněných silicí. Nejlepší jsou dobře zralá semínka. Podle místa pěstování se také liší chuť lístků.

Obsah vitaminů a dalších látek

Koriandr je bohatý na různé vitaminy. Konkrétně jde o vitamin C, A, B i některé další. Z minerálů v něm najdeme vápník, sodík, fosfor a draslík. Listy obsahují látky analgetického typu. Současně obsahuje látky, které působí antibakteriálně a antiviroticky. Také zde najdeme látky, které mohou působit proti mykózám a proti alergiím a ekzémům.

Působení

Už asi tušíte, že záběr koriandru bude opravdu veliký. Díky koriandru se zvýší vaše chuť k jídlu. Koriandr působí proti průjmu. Současně je koriandr močopudný. Snižuje horečku. Bojuje proti různým infekcím, a to včetně zánětu močových cest a močového měchýře. Už bylo zmíněno působení proti alergiím a mykózám. I analgetický účinek se dá využít. Také je skvělým kořením na nadýmání.

Koriandr si poradí s nespavostí, působí proti anémii a dokonce je dobrou prevencí rakoviny, protože zvyšuje naši imunitu. Koriandr působí i v oblasti psychiky. Ostych na veřejnosti či tréma se mohou stát minulostí. Pomůže i proti migréně.

Použití

Koriandr, který přidáváte do jídla, dávejte až na konec. Tím zachováte více chuti, ale také více účinných látek. Vedle konzumace spolu s jídlem můžete dělat klasický nálev, který necháte dvacet minut odstát. Více o přípravách nálevu najdete v článku zde. Velmi zajímavý je koriandrový olej, který si můžete jednoduše připravit doma tak, že půl sklenice rozdrcených plodů nebo sklenici nasekaných lístků zalijete čtyřicetiprocentním alkoholem a pak teplým olivovým olejem. Necháte po sedm dní vyluhovat. Dávkujeme pomocí lžíce. Na jeden den nám stačí jedna až dvě.

Prohlédnout galerii
📷
4
Nejčtenější články
Černý bez má v bylinkářství i lidovém léčitelství důležitou roli. Natrhejte si jeho květy a připravte si z nich lahodný sirup či med
Rychlý nepečený dezert: Krémové řezy z tvarohu, smetany, malin a sušenek si zamiluje celá rodina
Do Česka míří nejluxusnější model Peugeot, v super výbavě, 4X4 a přes 300 koní. A další novinky v oblasti elektromobility
Zemi zasáhla velmi silná geomagnetická bouře spojená se sluneční erupcí
Další články
Zavřít reklamu