|  Styl
ne 14. prosince, svátek má Lýdie, zítra Radana α Radan
Zdraví
📷
+ 2
Kolik vajec denně můžeme konzumovat? /  Shutterstock

Konečně pravda o prospěšnosti vajec na naše zdraví. Nová studie hodně překvapí

24. října 2018 | 15:24
 3   0   /  Gabriela Opltová
Vejce patří k nejkontroverznějším potravinám naší kuchyně. Důvodem je podezření, že přispívají k rozvoji kardiovaskulárních onemocnění. Nejnovější studie ale pořádně překvapila.

Podle posledních poznatků by lidé, kteří do svého jídelníčku zařadí jedno vejce denně, mohli výrazněji snížit riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění. Vejce jsou vydatným zdrojem bílkovin, vitamínů a dalších bioaktivních složek včetně cholesterolu. Ten však podle vědců nemusí být důvodem k obavám.

Kardiovaskulární onemocnění zabíjejí miliony lidí. Ve většině západních zemí si životy bere zejména ischemická choroba srdeční. Kdyby lidstvo našlo způsob, jak počet úmrtí snížit, byl by to úspěch. Tým vědců vedený profesorem Limingem Li prozkoumal nejprve údaje přibližně půl milionu dospělých Číňanů ve věku 30 až 79 let. Vědci sledovali, jak často konzumovali během čtyř let vejce a zda to mělo nějaký vliv na jejich zdravotní stav. Na základě zjištěných výsledků tvrdí, že studie vysokou korelaci mezi častou konzumací vajec a ischemickou chorobou srdeční mrtvicí nepotvrdila. 

Do nové studie pak zapojili více než 400 tisíc zdravých lidí bez nádorových onemocnění, cukrovky nebo kardiovaskulárních onemocnění. Přibližně 13 procent účastníků běžně konzumovalo méně než jedno vejce denně, 9 procent konzumovalo vejce zřídka nebo nikdy. O tom, jak správně skladovat vejce v lednici, jsme psali v jiném článku.

Paradoxně, lidé, kteří jedli vejce denně, resp. měli vejce ve stravě častěji, nevykazovali tak vysoké riziko kardiovaskulárních onemocnění jako ti, jejichž jídelníček zahrnoval vejce jen příležitostně. Nejvíce však překvapilo zjištění, že denní konzumenti vajec měli o čtvrtinu snížené riziko úmrtí na hemoragickou mrtvici.

Snížené však bylo i riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění (o 18 procent) a ischemické choroby srdeční (o 12 procent). Na základě těchto výsledků se vědci domnívají, že mírná spotřeba vajec (jedno vejce denně), může snížit riziko srdečně-cévních onemocnění. Jak dlouho vydrží vařené vejce a na co si určitě musíte dát pozor? Čtěte více.

Prohlédnout galerii
📷
2
Nejčtenější články
Praní péřové bundy nebo kabátu v pračce: Stačí dodržet pár pravidel a obejdete se i bez čistírny
Na rakovinu dělohy v ČR umírá zbytečně mnoho žen. Hlavními rizikovými faktory jsou věk, obezita a zanedbání prevence
Závislost na cukru dokáže být velmi nepříjemná a často brání správným stravovacím návykům. Jak se jí zbavit?
Přehled vitamínů a jejich správné kombinace pro ženy po 35: Zdravá pleť, silné vlasy a hormonální rovnováha
Další články