|  Styl
út 10. června, svátek má Gita, zítra Bruno
Recepty
📷
+ 2
Cuketový tataráček si můžete dopřát bez výčitek /  Depositphotos

Super recept na tatarák z cukety, který nerozeznáte od toho masového

20. července 2018 | 09:36
 1131   25   /  mot
Tatarský biftek je pochoutka, na kterou mnozí nedají dopustit, ale zároveň se najde i množství jeho odpůrců, kterým vadí fakt, že je vyroben ze syrového masa. Pokud patříte mezi ně, tento recept vás bude určitě zajímat, protože jde o tatarák z cukety, ale chuťově k nerozeznání od toho pravého - masového.

Cuketová sezóna je právě teď v plném proudu, tak si připomeňme, proč by měla být tato zelenina součástí našeho jídelníčku. V první řadě proto, že je to zdravá a přitom chuťově ideální náhrada téměř jakékoli potraviny.

Jelikož sama o sobě je cuketa chuťově poměrně nevýrazná, můžete ji v kuchyni chuťově doplnit, čím potřebujete. Vynikající bude jak s česnekem, tak i nasladko. Je zároveň základní surovinou pro přípravu celosvětově oblíbeného jídla ratatouille. Cuketa je doslova "multifunkční" potravina, která navíc neobsahuje téměř žádné kalorie, naopak obsahuje velké množství vitamínu A, vlákniny a draslíku. Jak nejlépe uchovat cuketu na zimu vám poradíme v jiném článku.

Cuketový tatarák

Co budete potřebovat?

  • větší cuketu (nebo 2 menší)
  • 2 stroužky česneku
  • cibuli
  • 100 g nastrouhaného sýra (ideálně parmezán)
  • hořčici (ideálně dijonskou)
  • sůl, pepř a sladkou papriku

Příprava

Cuketu omyjte, odkrojte konce a nahrubo nastrouhejte i se slupkou. Slupky se zbavte pouze v případě, že už je cuketa starší. Tehdy vykrojte i semínka. Nastrouhanou cuketu v míse osolte, nechte odstát asi deset minut a mezitím osmažte na pánvi cibuli. Vodu z cukety slijte, směs vyždímejte a přidejte na pánev k osmažené cibuli. Restujte spolu přibližně pět minut, nakonec přidejte rozmačkaný česnek. Když cuketová směs vychladne, dochuťte ji sýrem, hořčicí a opepřete. Pořádně promíchejte.

Do směsi můžete, ale nemusíte přidat kečup, sójovou omáčku, tabasco, citrónovou šťávu, nasekanou petrželku, nadrobno nakrájené kyselé okurky, stejně nakrájenou papriku nebo pomleté ​​mandle. Vše závisí na vašich chutích a preferencích, zkazit určitě nemáte co. Nakonec si připravte opečené topinky s česnekem, s nimiž bude cuketový tatarák chutnat úplně dokonale. O tom, že cuketa není pouze k jídlu, ale má i jiné vlastnosti, se dočtete zde.

Prohlédnout galerii
📷
2
Nejčtenější články
Černý bez má v bylinkářství i lidovém léčitelství důležitou roli. Natrhejte si jeho květy a připravte si z nich lahodný sirup či med
Rychlý nepečený dezert: Krémové řezy z tvarohu, smetany, malin a sušenek si zamiluje celá rodina
Zemi zasáhla velmi silná geomagnetická bouře spojená se sluneční erupcí
Do Česka míří nejluxusnější model Peugeot, v super výbavě, 4X4 a přes 300 koní. A další novinky v oblasti elektromobility
Další články
Zavřít reklamu