|  Styl
čt 24. dubna, svátek má Jiří, zítra Marek
Krása
📷
+ 5
Vyzkoušejte středomořské stravování a vaše tělo vám poděkuje /  Shutterstock

Tohle funguje: Hubněte bez diet aneb odhalte tajemství štíhlosti přímořských národů

27. června 2018 | 10:17
 6   0   /  Martina Langová
Do jaké destinace se letos chystáte na dovolenou? Poradíme vám, jak se snadno zbavit nadbytečných kil, aniž byste měli pocit, že se omezujete. Půjde to snadno!

A věřte tomu, že na dovolené můžete nadbytečné kilogramy shodit, i když si budete dopřávat místní dobroty. Možná zjistíte, že vám tahle strava vyhovuje více a postupně na ni přejdete i doma.

Řecko

V roce 1950 přišli odborníci s překvapivým zjištěním, že Řekové (zejména lidé z Kréty), mají nejdelší průměrnou délku života na světě. Následný výzkum pak ukázal, že v této oblasti mají lidé největší spotřebu zeleniny, obilí, sušených fazolí, olivového oleje, česneku, čerstvých bylinek, mořských plodů, ovoce, vína a drůbežího masa.

Přestože středomořská strava je zhruba o 10 % vyšší v celkové spotřebě tuků než klasická „západní“ strava, mají Řekové o 20 % menší pravděpodobnost, že zemřou na onemocnění koronárních tepen a o 35 % menší riziko, že dostanou rakovinu. A čím to je?

  • Jí zhruba 9x denně, přičemž v jídelníčku je mnoho antioxidantů – zeleniny.
  • Několikrát týdně jí mořské ryby – ty obsahují nenasycené mastné kyseliny a omega-3, které snižují riziko onemocnění srdce, cév a posilují imunitní systém.
  • Co se týče tuků, mají sice větší spotřebu, ale dopřávají si pouze tuky zdravé a tělu prospěšné (např. olivový olej lisovaný za studena). Ty pomáhají snižovat škodlivý LDL cholesterol a obsahují antioxidanty.

Itálie

Italové si dávají záležet na tom, co jedí. Pokud se budete držet jejich stravovacích rad a tipů, budete bez problémů hubnout, aniž byste pro to museli něco dělat. Jak jedí Italové?

Snídaně – ta bývá většinou hodně prostá. Obvykle se skládá z mléka, kávy a cookies. Není to sice úplně zdravá snídaně, ale člověk se tak slušně nabije energií, což je na začátek dne důležité.

Přesnídávka – typický Ital si dopoledne dá pouze cappuccino se skořicí nebo pomerančový džus a k tomu ovoce či toast.

Oběd – pokud si Italové dávají na něčem záležet, pak je to právě oběd. Ovšem to, co se jí v poledne, tak to se liší od rodiny k rodině po celé Itálii. Na stole ale v každém případě nesmí chybět těstoviny a salát s ovocem jako dezert. Hodně často se servírují i ryby.

Svačina – jako odpolední jídlo se podává jogurt nebo ovoce.

Večeře – na poslední jídlo dne se vždy schází u stolu celá rodina. Večeří se zhruba mezi 18. až 20. hodinou. Italové už nejí pozdě večer! K večeři nikdy nechybí zelenina, většinou ve formě salátu. Často se jí i polévka s rybami a zeleninou. Nakonec – máte-li chuť, je možné zakousnout ovoce jako dezert.

Tip: Všechny těstoviny jsou v Itálii vařeny al dente – jsou tak totiž lépe stravitelné.

Francie

Pokud si někdo dává na jídle opravdu záležet a vybírá si kvalitní potraviny, pak jsou to právě Francouzi. Nepotkáte snad jediného Francouze, který by si někde ve spěchu dával bagetu z celofánu a zapíjel ji kolou. Francouzi jsou gurmáni a jídlo si umějí vychutnat. Dávají si na něm záležet. To je také tajemství jejich štíhlosti. Pomoci zhubnout vám může i tato bylina. A jaké jsou triky Francouzů?

1. Jídlo je posvátné – a stejně tak k němu přistupují. Francouzi si vybírají, co pozřou. Záležet si dávají i na přípravě jídla. Nikdy nevaří z nekvalitních surovin!

2. Klid a pohoda – nejedí ve spěchu. Naopak – jídlo si vychutnávají. Naše půlhodinová přestávka na oběd jim přijde směšná. Jedí pomalu a každé sousto si vychutnávají. Což je úžasný hubnoucí trik – žaludek si dříve uvědomí, že je sytý a vy toho sníte méně.

3. Malé porce – díky tomu, že jedí dlouho, stačí jim na talíři jen malé množství jídla. Francouzi se nikdy nepřejídají!

4. Nejsou líní – místo toho, aby čekali na výtah, raději ta tři patra vyjdou pěšky. V klidu a pohodě, jsou rádi, že se projdou.

5. Sex – podle průzkumů jsou Francouzi národ, kde se lidé často milují. Co se týče roční frekvence milování, jsou na vrcholu žebříčku. A to se pak pálí kalorie.

Španělsko

Tato kuchyně je hodně populární. A to hlavně proto, že je nenáročná. Zdravým tajemstvím Španělů je hlavně to, že jí převážně to, co okolo nich roste. Ingredience z dovozu používají jen minimálně. Dvě základní složky této kuchyně jsou proto olivový olej a česnek. Co dál jedí?

Snídaně – je sladká. Většinou se skládá z horké čokolády a tradičních churros (speciální pečivo posypané cukrem).

Oběd – většinou na něj přichází čas mezi 14. a 16. hodinou. Je to hlavní jídlo dne a mívá několik chodů. První chod je lehčí – buď salát, nebo polévka. Jako druhý chod pak nesmí chybět ryba nebo maso. A nakonec přichází na řadu dezert – může to být kousek ovoce, sladké pečivo nebo koláč.

Večeře – večer se jí už málo a pouze lehká jídla – salát nebo sendvič. Zajímavostí však je, že Španělé jí poslední jídlo dne mezi 21. a 23. hodinou.

Prohlédnout galerii
📷
5
Nejčtenější články
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Další články
Zavřít reklamu