|  Styl
čt 24. dubna, svátek má Jiří, zítra Marek
Zdraví
📷
+ 5
Cibule a česnek jsou dva prověření bodyguardi z říše zeleniny, které se vyplatí mít stále při ruce /  Shutterstock

Pět českých potravin, které svými účinky strčí do kapsy exotické superpotraviny

20. června 2018 | 09:49
 84   2   /  mot
Superpotravinou označujeme potraviny, která mají vysoký obsah látek, které by měly prospívat zdraví. Mnozí se mylně domnívají, že čím exotičtější potravina je, tím je i zdravější. To ale vůbec není pravda.

Účinek potravin na lidský organismus je více než příznivý a některé z nich dobře poslouží i jako prevence nejrůznějších civilizačních onemocnění. Proč byste měli upřednostňovat tuzemské potraviny před těmi dovezenými? Jsou čerstvé, levnější a snadno dostupné.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou velmi výživné a jsou právem označovány za superpotravinu. Poslední dobou jsou též nazývány jako "brainfood" tedy potrava pro mozek. O tom, proč je důležité ořechy před konzumací několik hodin namáčet, jsme psali zde. Jak ořechy působí na naše tělo?

  • Snižují hladinu cholesterolu.
  • Regulují krevní tlak.
  • Mají protizánětlivé vlastnosti.
  • Blahodárně působí na naši psychiku.
  • Posilují sexuální potenci a plodnost (díky vysokému obsahu manganu)
  • Působí pozitivně na vlasy, nehty a pokožku (zinek)

  • Jsou velmi silným antioxidantem.
  • Ořechy působí proti astmatu.
  • Snižují riziko infarktu a mozkové mrtvice.
  • Působí jako prevence chudokrevnosti.
  • Jsou vynikajícím zdrojem energie pro buňky.

Borůvky 

Borůvky jsou skvělou prevencí mnoha nemocí, lékem a silným podpůrným prostředkem při rekonvalescenci.

  • Chrání naše sliznice a stimulují jejich regeneraci.
  • Pomáhají při všech respiračních onemocněních, léčí chřipku, angínu, bronchitidu, rýmu a jiná infekční a zánětlivá onemocnění sliznic.
  • Úžasná je jejich schopnost zlepšovat a udržovat náš zrak. Jejich častá konzumace je účinnou prevencí šerosleposti.
  • Borůvky se už po mnoho generací používají jako léčebný prostředek při střevních potížích a kolikách, při průjmu a otravách jídlem a fungují jako dezinfekce.
  • Blahodárný účinek mají i na ledviny a močové cesty, čistí je a pomáhají léčit případné infekce.
  • Ozdravný účinek mají též na prostatu, hovoří se o nich dokonce jako o přírodní prevenci rakoviny prostaty, ale i v souvislosti s prevencí mnohých jiných typů rakoviny.

Cibule a česnek

Pozitivní účinky cibule a česneku nejsou rozhodně žádnou novinkou. Zmínky o obou plodinách pocházejí dokonce už z období starého Egypta. I když od oné doby uplynulo už několik tisíc let, cibule a česnek jsou stále oprávněně považovány za jedny z nejpřínosnějších potravin pro naše tělo. Co dokáže pečený česnek s vaším tělem během 24 hodin? Přečtěte si zde. Jak jsou cibule a česnek našemu zdraví prospěšné?

  • Jsou to přírodní antibiotika.
  • Obsahují vitamin P.
  • Jsou prevencí proti rakovině.
  • Zlepšují trávení.
  • Pomáhají proti řídnutí kostí.
  • Pomáhají při snížení cholesterolu a zlepšení krevního oběhu.

Cibule a česnek jsou dva prověření bodyguardi z říše zeleniny, které se vyplatí mít stále při ruce.

Červená řepa

Červená řepa, jinak také krvavý elixír mládí, je jedna z nejléčivějších potravin. Je vynikajícím a nenahraditelným zdrojem minerálů a vitaminů. Jak nám červená řepa prospívá?

  • Zpevňuje kůži, zesiluje stěny cév, posiluje kosti.
  • Neutralizuje a odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku.
  • Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra.
  • Zvětšuje množství žaludečních šťáv a tím zlepšuje využití bílkovin.
  • Aktivuje tvorbu červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkem.
  • Podporuje vylučování vody a kyselin z těla.
  • Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu.
  • Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům.

Zelí

Chcete-li mít krásnou zářící pleť a dostatečně silný imunitní systém, pak do svého jídelníčku určitě zařaďte zelí. O tom, proč byste neměli vylévat vodu ze zelí, jsme psali jinde.

  • Zelí je ideální pro hubnutí. Šálek vařeného zelí má pouhých 33 kalorií. Má nízký obsah tuku a vysoký obsah vlákniny.
  • Vitamín C obsažený v zelí podporuje zdraví kůže, cév, kostí a zubů. Jako antioxidant dokáže eliminovat volné radikály, které poškozují buněčné tkáně a DNA.
  • Zelí obsahuje vlákninu. Půl šálku vařeného zelí obsahuje 2 gramy vlákniny, což je 8 % denní doporučené dávky. Zelí obsahuje rozpustnou a nerozpustnou vlákninu.
  • Zelí obsahuje vitamín K. Půl šálku syrového nebo vařeného zelí obsahuje 68 % denní doporučené dávky vitamínu K u mužů a 90 % doporučené denní dávky vitamínu K u žen. Vitamín K hraje důležitou roli ve správném srážení krve a pomáhá udržovat pevnost kostí.
  • Sloučenina s názvem 3,3´diindolylmetan (DIM), která se nachází v zelí, dokáže ochraňovat před účinky chemoterapie.
  • Další sloučeninou v zelí je sulforafan, o které je známo, že dokáže bojovat s rakovinou.
Prohlédnout galerii
📷
5
Nejčtenější články
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Další články
Zavřít reklamu