Jablečný ocet si vaše střeva zamilují. Obzvlášť, pokud bude vyrobený doma
Jablečný ocet je poslední dobou velký hit, i když zas taková novinka to není. Jeho účinky znali naši předci už po staletí. Velmi dobře působí na trávicí soustavu, zlepšuje metabolismus, posiluje trávení a působí desinfekčně proti parazitům. Je skvělým pomocníkem v boji s nehtovou mykózou, o které jsme psali zde. Vzhledem k tomu, že je jeho výroba až překvapivě snadná, můžete ho mít k dispozici pořád. Největší výhodou domácí verze je, že si sami určíte intenzitu kyselosti.
Na kvalitě záleží
Podle starých receptů byly základem jablečného octa pouze slupky. Obsahují vše, co je potřebné k dobrému prokvašení. Pokud ovšem chcete výraznější chuť a taky trochu spěcháte, využijte celá jablka. Zapomeňte však na kupovaná jablka, která jsou chemicky ošetřena, nebo padavčata či nahnilé kousky. Ideální jsou bio jablka nebo jablíčka, která vám vyrostou na zahradě. Nechcete přece mít v octě plísně, ale jen kvasinky.
Hlavně nedrhnout
Jablečná slupka by se před zpracováním neměla nějak extra drhnout a zbavovat přirozené svrchní mikroflóry. Měly by na ní zůstat všechny „originální“ bakterie, které zajišťují kvasný proces. Takže proto je třeba, aby byla jablíčka skutečně nechemická. Šest jablíček i se slupkou omyjte a nahrubo je nastrouhejte, včetně jádřince. Chce to trochu trpělivosti.
Použijte kvasnice
Aby se proces kvašení co nejvíce urychlil, chce to použít startér. K tomu vám poslouží obyčejné droždí neboli kvasnice. Lžičku sušeného nebo čtvrtku kostky čerstvého droždí rozmícháte ve zhruba dvou litrech vody, řádně promícháte a necháte několik minut odstát. Do tohoto základu nasypte nastrouhaná jablka. Vše přikryjte utěrkou, aby dovnitř nelétaly mušky, a uložte na dva týdny teplé místo. Alespoň jednou denně směs zamíchejte. Tím se podpoří kvasný proces.
Nechejte dojít
Pokud vám po týdnu vyhovuje chuť, můžete jej používat už nyní. Ale jestli tekutina stále bublá, je to obvykle znamení toho, že ocet ještě potřebuje odpočívat. Také se usadí kal, který pak můžete odstranit opětovným přecezením. Jakmile bude ocet hotový, přeceďte ho přes plátýnko, nalijte do sklenice a opět uložte na týden až měsíc na teplé místo, aby „došel“. Pozor, nevíčkujte, jen lehce přikryjte utěrkou. Nakonec ocet přelejte do menších lahví, zavíčkujte a uchovávejte v lednici. Vydrží vlastně neomezeně.


