Milujete vůni šeříku? Připravte si z něj luxusní sirup nebo léčivý čaj
Šeřík začíná kvést vždy kolem začátku května a o jeho jménu se dodnes vedou diskuze. Nejpravděpodobněji však jeho název vychází z toho, že nejsilněji se šeřík rozvoní ve chvíli, kde se stmívá – tedy když se šeří. Omamná vůně však není zdaleka tím nejlepším, co šeřík nabízí.
Voňavý čaj
Z květů šeříku se připravuje překrásně vonící čaj, který vám navíc pomůže od bolestí hlavy, migrén a dokáže zklidnit i rozbouřený žaludek. Využijete ho ale i při dietách, jelikož má vliv i na rychlost metabolismu. Dříve jej lidé užívali i při bolestech v krku, zduřených mandlích, revmatismu nebo záchvatech dnového onemocnění. Proto je dobré si šeříkové květy i nasušit na pozdější použití. Stačí, když hrst šeříkových květů (ať už čerstvých nebo sušených) zalijete šálkem horké vody a necháte zhruba půl hodiny luhovat.
Šeříkové obklady
Účinky šeříkového čaje můžete podpořit i podomácku vyrobenými obklady. Vyrobíte je tak, že čerstvé květy zvlhčíte jablečným octem a budete je zabalené v plátně přikládat až do odeznění bolesti. Po půl hodině je dobré obklady vyměňovat. Šeříkové obklady využijete především při bolestech hlavy a migrénách. Vůně šeříkových květů navíc působí pozitivně na psychiku a uklidňuje mysl. Pokud jste však alergici, obklady ani čaj pro vás nejsou vhodné – šeřík je totiž významným alergenem.
Šeříkový sirup
Pronikavá sladká vůně šeříkového sirupu je doslova omamná. Můžete si jej připravit z květů, které je však jeden po druhým potřeba důkladně obrat a vytřídit. Potřebovat jich budete jeden hrnek, jeden hrnek cukru (nejlépe třtinového), jeden hrnek vody a šťávu z poloviny citronu. Květy otrhejte, oklepejte a očistěte od případného hmyzu. Když je necháte chvíli ležet na kuchyňské lince, broučci po chvíli sami vylezou.
Vodu nalijte do hrnce a nechte mírně ohřát. Přisypte cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Roztok přiveďte k varu a poté přidejte otrhané kvítky šeříku. Znovu přiveďte k varu a pak plamen stáhněte na minimum. Nechte zhruba čtvrt hodiny probublávat a poté sceďte. Ještě horký sirup nalijte do čisté a suché lahve a nechte vystydnout. Poté skladujte v lednici.
Šeříkový sirup využijete především k přípravě vynikající domácí limonády, kterou vyrobíte tak, že zalijete množství sirupu, které vám vyhovuje, dobře vychlazenou obyčejnou či perlivou vodou, přidáte kolečko citronu a pár kostek ledu. Dokonalost limonádě dodá už jen pár lístečků máty, díky které získá nápoj osvěžující chuť. Jak si připravit bezinkový sirup jsme psali zde.


