|  Styl
čt 24. dubna, svátek má Jiří, zítra Marek
Recepty
📷
+ 6
Šeříkový sirup vás ohromí svou omamnou vůní /  Shutterstock

Milujete vůni šeříku? Připravte si z něj luxusní sirup nebo léčivý čaj

07. května 2018 | 11:28
 0   0   /  Kateřina Kofroňová
Šeřík se sice dnes pěstuje hlavně kvůli zkrášlování zahrad a parků, ale dříve byl hojně využíván i v léčitelství. Není to tudíž jen nádherný keř s úchvatnou vůní, ale své využití nachází i při přípravě domácích medikamentů, pochutin, ale i v kosmetice.

Šeřík začíná kvést vždy kolem začátku května a o jeho jménu se dodnes vedou diskuze. Nejpravděpodobněji však jeho název vychází z toho, že nejsilněji se šeřík rozvoní ve chvíli, kde se stmívá – tedy když se šeří. Omamná vůně však není zdaleka tím nejlepším, co šeřík nabízí.

Voňavý čaj

Z květů šeříku se připravuje překrásně vonící čaj, který vám navíc pomůže od bolestí hlavy, migrén a dokáže zklidnit i rozbouřený žaludek. Využijete ho ale i při dietách, jelikož má vliv i na rychlost metabolismu. Dříve jej lidé užívali i při bolestech v krku, zduřených mandlích, revmatismu nebo záchvatech dnového onemocnění. Proto je dobré si šeříkové květy i nasušit na pozdější použití. Stačí, když hrst šeříkových květů (ať už čerstvých nebo sušených) zalijete šálkem horké vody a necháte zhruba půl hodiny luhovat.

Šeříkové obklady

Účinky šeříkového čaje můžete podpořit i podomácku vyrobenými obklady. Vyrobíte je tak, že čerstvé květy zvlhčíte jablečným octem a budete je zabalené v plátně přikládat až do odeznění bolesti. Po půl hodině je dobré obklady vyměňovat. Šeříkové obklady využijete především při bolestech hlavy a migrénách. Vůně šeříkových květů navíc působí pozitivně na psychiku a uklidňuje mysl. Pokud jste však alergici, obklady ani čaj pro vás nejsou vhodné – šeřík je totiž významným alergenem.

Šeříkový sirup

Pronikavá sladká vůně šeříkového sirupu je doslova omamná. Můžete si jej připravit z květů, které je však jeden po druhým potřeba důkladně obrat a vytřídit. Potřebovat jich budete jeden hrnek, jeden hrnek cukru (nejlépe třtinového), jeden hrnek vody a šťávu z poloviny citronu. Květy otrhejte, oklepejte a očistěte od případného hmyzu. Když je necháte chvíli ležet na kuchyňské lince, broučci po chvíli sami vylezou.

Vodu nalijte do hrnce a nechte mírně ohřát. Přisypte cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Roztok přiveďte k varu a poté přidejte otrhané kvítky šeříku. Znovu přiveďte k varu a pak plamen stáhněte na minimum. Nechte zhruba čtvrt hodiny probublávat a poté sceďte. Ještě horký sirup nalijte do čisté a suché lahve a nechte vystydnout. Poté skladujte v lednici.

Šeříkový sirup využijete především k přípravě vynikající domácí limonády, kterou vyrobíte tak, že zalijete množství sirupu, které vám vyhovuje, dobře vychlazenou obyčejnou či perlivou vodou, přidáte kolečko citronu a pár kostek ledu. Dokonalost limonádě dodá už jen pár lístečků máty, díky které získá nápoj osvěžující chuť. Jak si připravit bezinkový sirup jsme psali zde.

Prohlédnout galerii
📷
6
Nejčtenější články
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Další články
Zavřít reklamu