|  Styl
út 10. června, svátek má Gita, zítra Bruno
Zdraví
📷
+ 3
Ředkvička je nejen sympatická napohled, ale i výborně chutná a hlavně je i mimořádně zdravá /  Pixabay

Malý velký jarní zázrak. Co o něm určitě musíte vědět

24. dubna 2018 | 08:02
 0   0   /  mot
Červená ředkvička a chleba s máslem. Ředkvička v zeleninovém salátu nebo jen tak, právě vytažená ze zahrádky. Sbíhají se vám sliny? Pojďme se tedy podívat červené ředkvičce pod slupku!

Ředkvička je nejen sympatická napohled, ale i výborně chutná a hlavně je i mimořádně zdravá. Přestože se jí v poslední době pokouší zastínit i její větší bílý bratr, přece jen na tyto malé červené, malinko pálivé kuličky nedáme dopustit. Potřebujete se zbavit škodlivin v těle. Zkuste černou ředkev.

Zaostřeno na červenou ředkvičku

Ředkvička je typická jarní zelenina. A přestože už bylo vyšlechtěno několik druhů, zaměříme se na tu nejznámější. Červenou. Rozhodně stojí za naši pozornost, protože i když je malá, je našemu tělu velmi užitečná. I tak drobná zelenina může skrývat velké poklady pro naše zdraví a my bychom ji měli rozhodně zařazovat do jídelníčku častěji, ať již syrovou či v tepelné úpravě.

Jak červená ředkvička pomáhá našemu tělu?

  • odvodňuje
  • pročišťuje
  • podporuje trávení a vyprazdňování
  • zlepšuje imunitu
  • pomáhá při hubnutí, neboť je nízkokalorická
  • používá se i při léčbě žlučníku, žaludku a dokonce průdušek (uvolňuje hleny při kašli)

Co červená ředkvička obsahuje?

  • vitamín B a C
  • draslík
  • vápník
  • hořčík
  • zinek
  • fosfor 

Co jste o červené ředkvičce (možná) nevěděli

Ředkev je jedna z nejstarších rostlin, které byly kdy vypěstovány. Na rozdíl od toho, ředkvička, jak ji známe dnes, je známá "jen" od 16. století.

Druhy a skladování

  • Existuje červená, bílá, ale dokonce i černá, fialová a zlatá ředkvička.
  • Konzumovat se dají i mladé listy ředkvičky, bohaté na železo.
  • Ředkvička je vhodná pouze k okamžité konzumaci, nelze ji dlouhodobě skladovat.
  • Jelikož jde o jeden z nejnáchylnějších druhů zeleniny na kontaminaci, sáhněte, pokud je to možné, raději po ředkvičce v biokvalitě nebo si ji vypěstujte na své zahrádce. Neomýváte ovoce ani zeleninu? Hrozí vám závažné zdravotní problémy.

Proti nespavosti

Šťáva z ředkvičky, smíšená s medem, je ideální pomocník v boji s nespavostí či migrénou. A protože duben je měsíc jater, nezapomeňte na blahodárný vliv ředkvičky právě na tento důležitý orgán. Ale pozor! Červené ředkvičky konzumujte s mírou, protože ve větším množství mohou dráždit trávicí systém.

Prohlédnout galerii
📷
3
Nejčtenější články
Černý bez má v bylinkářství i lidovém léčitelství důležitou roli. Natrhejte si jeho květy a připravte si z nich lahodný sirup či med
Rychlý nepečený dezert: Krémové řezy z tvarohu, smetany, malin a sušenek si zamiluje celá rodina
Do Česka míří nejluxusnější model Peugeot, v super výbavě, 4X4 a přes 300 koní. A další novinky v oblasti elektromobility
Zemi zasáhla velmi silná geomagnetická bouře spojená se sluneční erupcí
Další články
Zavřít reklamu