|  Styl
út 10. června, svátek má Gita, zítra Bruno
Zdraví
📷
+ 4
Plyny v trávicím systému tlačí, a proto je dobré si ulevit /  Pixabay

Vše, co jste chtěli vědět o prdění, ale báli jste se zeptat

19. dubna 2018 | 07:14
 0   0   /  pop
Upouštění větrů je naprosto normální a přirozená záležitost a je znakem zdravého trávení. V tomto článku vám přinášíme pár zajímavých faktů o prdění a neříkejte, že vás nic z toho nepřekvapilo.

Dělá to každý na světě, i ten, kdo na to vůbec nevypadá. Papež, královna Alžběta, i váš nejváženější známý. Prdění je naprosto přirozená záležitost, jen bychom si měli hlídat, kdy a kde si ulevíme.

Upouštění větrů je známka dobrého trávení a toho, že vaše střeva fungují. Prdíme, protože při zpracování jídla v našich střevech se vytvářejí plyny.

Prdíme až 14x denně

Plyny v trávicím systému tlačí, a proto je dobré si čas od času ulevit. Podle amerických studií prý prdíme až 14x denně, jiná čísla mluví o průměrných pěti denních větrech.

Věděli jste, že prdíme nejčastěji ve spánku, když se nemůžeme kontrolovat? I to svědčí o tom, jak přirozený je to proces. Je však rozhodně slušnější prdět o samotě než s tím obtěžovat blízké.

Čichat vlastní prdy je zdravé

Průvodním jevem prdění je totiž zápach. A teď důležitá, i když trochu nechutná informace: čichat vlastní prdy je prý zdravé. 

Látka, kterou naše vnitřnosti během trávení produkují, může předcházet mitochondriálnímu poničení našich buněk. Tím slouží jako prevence pro vznik mrtvice, onemocnění srdce a artritidy. O dalších zdravotních benefitech prdění píšeme zde.

Zadržujte větry jen na dobu nezbytně nutnou, abyste neporušili dobré vychování. Jinak si můžete způsobit nepříjemné bolesti, od kterých vám pomůže jen jemná masáž břicha.

Frekvence je důležitá

Frekvence prdění vás může upozornit na to, jestli máme alergii na určitý typ jídla, jako například intoleranci na laktózu nebo onemocnění žaludku. Při těchto nemocech budeme po určitém typu jídla více prdět.

Od příliš častého nadýmání může pomoci pořádné žvýkání potravy, protože právě při této činnosti se dostává do trávicího systému množství vzduchu, se kterým si střeva nevědí rady. 

Prohlédnout galerii
📷
4
Nejčtenější články
Černý bez má v bylinkářství i lidovém léčitelství důležitou roli. Natrhejte si jeho květy a připravte si z nich lahodný sirup či med
Rychlý nepečený dezert: Krémové řezy z tvarohu, smetany, malin a sušenek si zamiluje celá rodina
Do Česka míří nejluxusnější model Peugeot, v super výbavě, 4X4 a přes 300 koní. A další novinky v oblasti elektromobility
Zemi zasáhla velmi silná geomagnetická bouře spojená se sluneční erupcí
Další články
Zavřít reklamu