|  Styl
čt 24. dubna, svátek má Jiří, zítra Marek
Zdraví
📷
+ 3
Třezalka tečkovaná je skvělá také na rozmasírování a léčení jizev /  Shutterstock

Trápí vás bolavá záda či ekzémy? Zkuste třezalkovou mast

19. března 2018 | 17:34
 0   0   /  Jan Novák
Hledáte úlevu od bolesti, kterou způsobují škrábance, popáleniny, pobodání od hmyzu, ekzémy či snad dokonce hemoroidy? Zkuste třezalkovou mast. Je skvělá také na rozmasírování a léčení jizev.

Mast se vyrábí z květů třezalky. Buď je otrháme nebo kvetoucí nať zavěsíme a po zaschnutí květy odrolíme.

Třezalku tečkovanou poznáte bezpečně i podle toho, že vám zbarví prsty léčivou látkou. Usušené květy jsou ke zpracování vhodnější, neboť neobsahují vodu, která je často příčinou plesnivění masti.

Vyrobit ji můžete několika způsoby

Olej

Suché květy třezalky vložíte do sklenice a zalijete olejem, například slunečnicovým, tak, aby všechny květy byly ponořené. Sklenici uzavřete a postavte na slunné místo asi na měsíc. Olej bude mít díky barvivu rudý odstín. Po měsíci obsah lahve sceďte přes plátno. Mast získáte tak, že olej zapracujete do lékařské vazelíny v poměru 1:2 nebo do něj vmícháte deset procent rozehřátého včelího vosku.

Sádlo

Do rozpuštěného vepřového sádla nebo jiného tuku přidejte tolik sušených květů třezalky tak, aby byly ponořené. Při šedesáti stupních nechejte patnáct minut luhovat, poté odstavte do druhého dne. Pak směs znovu zahřejte a sceďte. Pokud je třeba, přidejte trochu včelího vosku a nalijte do kelímků.

Třezalka kromě masti pomáhá také v podobě nápoje. Jedná se o přírodní antidepresivum, které zároveň zlepšuje krevní oběh. Denně jí lze vypít dva až tři šálky. Někdy ale třezalka může působit i negativně, jak jsme psali v tomto článku.

Prohlédnout galerii
📷
3
Nejčtenější články
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Další články
Zavřít reklamu