|  Styl
pá 25. dubna, svátek má Marek, zítra Oto
Zdraví
📷
+ 4
Nepodceňujte luštěniny, hodí se i k přípravě dezertů /  Shutterstock

Superpotravina bez cholesterolu. Nedoceněné luštěniny

09. prosince 2017 | 12:43
 0   0   /  Marcela Plachá
Luštěniny jsou všeobecně známy jako zdroj bílkovin. Většinou si představíme fazolovou polévku a čočku na kyselo. Přitom jsou to geniální suroviny pro přípravu dipů, salátů, karbanátků a především dezertů. A to s minimem tuku, maximem bílkovin a úplně bez cholesterolu.

Opěvované luštěniny vezmeme dvakrát týdně na milost a dost. Přitom se dá s luštěninami v kuchyni kouzlit při přípravě každého chodu, a to nejen s čočkou, fazolí a hrachem. Pojďte si rozšířit fantazii a zapojte různé druhy luštěnin při přípravě domácích pokrmů.

Vždyť jen všechny druhy čočky obsahují až 28 % bílkovin. Velmi vysoké jsou také zdroje vlákniny, zelený hrách ji má asi 26 %. Z luštěnin získáte i tolik vyhledávanou kyselinu listovou a velkou dávku železa (nejvíce je ho v červené čočce a fazoli černé oko). V důležitém zastoupení naleznete v luštěninách i minerály, především hořčík, mangan a zinek.

Nadopujte batolata luštěninami

Luštěniny můžete začít podávat už od 8. měsíce věku. Začínejte s červenou loupanou čočkou, která se dá krásně rozvařit na kaši. Můžete přidat zeleninu a podávejte jako polévku nebo pyré. Před jedním rokem můžete také přidat dobře uvařené loupané mungo. Ostatní luštěniny až po jednom roce. Vhodná je cizrna, čočka a adzuki.

Krémové polévky

Používejte moučnější luštěniny. Pokud chcete mít v polévce kousky, tak rozmixujte jen polovinu obsahu a tím polévku zahustíte. Chuť můžete zjemnit i smetanou. Luštěniny se hodí přidat do různých druhů polévek, třeba do bramborové, zeleninové či rajské.

Placky, karbanátky, sekané

Luštěniny můžete přidávat do karbanátků či sekané místo masa. Karbanátky pak lze použít do burgerů a přibalit jako studenou svačinu na výlet. Rozmixovanými luštěninami plňte papriky, cukety nebo lilky. O luštěninách jsme psali také zde.

Dipy, omáčky, pomazánky

Jako hlavní základ do pomazánek používejte uvařené a rozmixované luštěniny. Dobře okořeněnou tekutější směs můžete použít jako dip. Kombinujte s pečenou zeleninou, houbami, ořechy a semínky.

Kaše

Mezi oblíbené patří kaše ze zeleného a žlutého hrachu. Kaše z luštěnin se hodí jako příloha k pečené zelenině i ke karbanátkům. Přidáte-li křupavé pečivo, bude to dokonalé.

Saláty

Nic nezkazíte, pokud luštěniny přidáte do různých druhů salátů. Salát bude kromě chuti lahodit díky barevnosti i vašemu oku.

Sladkosti

Luštěniny přidávejte co nejčastěji do pečení. Hodí se do sušenek, koláčů a krémů. Zkuste při pečení nahradit část mouky rozmixovanými luštěninami.

Prohlédnout galerii
📷
4
Nejčtenější články
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Jak dlouho vydrží vařená vejce v lednici? O týden déle než v ošatce na stole. Tipy, jak je po Velikonocích chutně zpracovat
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Další články
Zavřít reklamu