|  Styl
čt 24. dubna, svátek má Jiří, zítra Marek
Zdraví
I vůně skořice stimuluje paměť. Je ale skvělá i na další neduhy /  Shutterstock

Používejte skořici také jako lék. Je účinná i proti rakovině

05. listopadu 2017 | 07:51
 0   0   /  Bronislava Silná
Skořice je oblíbené koření, které zdomácnělo v české kuchyni. Současně je ale dobrým prostředkem proti mnoha obtížím. Máme pro vás informace o tom, na které nemoci je výhodné ji používat.

Druhy skořice

Existují v zásadě dva druhy skořice. Ta, která je běžně dostupná, je skořice pocházející z Cejlonu. Je světlejší a má slabší léčivé účinky. Více léčivá je skořice pocházející z Číny. Je tmavá a její kůra netvoří klasické roličky, spíš zůstává jako plátky. Každopádně oba druhy mají své zdravotní přínosy.

Na co ji lze využít

Je neuvěřitelné, že skořice je účinná i proti rakovině, kdy brání výživě rakovinných buněk. Poměrně známé je její působení při snižování hladiny krevního cukru. Skořice působí i jako přírodní antibiotikum i antivirotikum. Obsahuje vápník, mangan a vlákninu. Pomáhá funkci tlustého střeva a očistě organismu. Snižuje hladinu cholesterolu a chrání srdce. Podporuje mozkové funkce. Zlepšuje paměť. Skořice ředí krev, působí tedy proti trombóze. Skořice také mírní menstruační potíže, zmírňuje revma, mírní kašel, zlepšuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu. Samozřejmě také prohřívá tělo.

Jak užívat

Hlavní otázkou je, jak a kolik skořice bychom měli konzumovat, abychom dosáhli léčivých účinků. Kupodivu to není žádné závratné množství. Stačí jedna až dvě lžičky denně po dobu 40 dní. Poté je možné dávku snížit na udržovací. Není tedy nutno užívat skořici pravidelně, ale její léčebné účinky ještě trvají. Pokud přestanete skořici užívat, po 14 dnech jste na tom stejně, jako na začátku užívání a zdravotní výhody zmizí.

Skořici můžete sypat přímo na pokrmy nebo přidávat do nápojů. Není vůbec špatné, pokud projde tepelnou úpravou. A nemyslete si, že se skořice používá jen do sladkého jídla. Je součástí kari a dalších koření a v indické kuchyni i v dalších asijských kuchyních tvoří součást běžného jídelníčku.

Na co si dát pozor

Skořice by neměla mít žádné vedlejší účinky. Pokud nepřekročíme rozumnou mez, neměli bychom si nijak ublížit. Ostražití musí být lidé, kteří už užívají inzulín a léky na ředění krve. Vzhledem k tomu, že skořice působí tímto způsobem také, bude třeba se poradit s lékařem a kontrolovaně snížit dávkování inzulínu a léků na ředění krve. Pak ale musíte pokračovat v užívání skořice pravidelně, aby se zajistily potřebné parametry. Někteří pacienti možná zjistí, že budou moci fungovat bez inzulínu a bez léků na ředění krve, což je samozřejmě velká výhoda.

Nejčtenější články
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Další články
Zavřít reklamu