|  Retro
so 13. prosince, svátek má Lucie, zítra Lýdie
Koktejl
📷
+ 10
Čokoláda se u nás vyráběla už v 19. století /  Depositphotos

Československo kdysi patřilo mezi největší čokoládové velmoci světa

20. června 2020 | 11:12
 7   1   /  Mirka Malá
Věděli jste, že Československo patřilo k předním výrobcům čokolády? Je to tak. Naše země kdysi patřila mezi největší čokoládové velmoci.

Čokoláda se ve stavu, v jakém ji známe dnes, začala z kakaových bobů vyrábět až v roce 1828, kdy Conrad van Houten jako první oddělil kakaové máslo z kakaové hmoty a vynalezl lis na čokoládu. Do té doby se totiž čokoláda konzumovala pouze v tekutém stavu.

Čokoláda se u nás vyráběla už v 19. století

V roce 1839 byla založena pražská firma Luna, která je dodnes považovaná za nejstaršího výrobce čokolády u nás. Postupně se tak Československo stalo čokoládovou velmocí. Na začátku 20. století a mezi světovými válkami se do Československa dovážely tuny kakaových bobů ve velkém. Vyráběla se tak čokoláda i řada cukrovinek pro domácí i zahraniční trh.

Čokoládových produktů se tehdy vyrábělo podobné množství jako ve Švýcarsku a dokonce i v podobné kvalitě. Není tedy divu, že za první republiky bylo Československo třetím největším zpracovatelem kakaových bobů na světě.

V socialismu šla kvalita dolů

Většina čokoládoven byla s nástupem socialismu postupně znárodněna, včetně velkých producentů čokolád a cukrovinek, jejichž některé značky jsou známé dodnes. Po znárodnění ale vznikly státní podniky, plánované hospodářství některé menší provozy zavíralo a výrobu soustředilo do velkých továren.

Také kvalita čokolády šla postupně dolů a čokoládové výrobky, které se prodávaly v československých obchodech, postupně ztrácely svoji kvalitu. Podíl kakaa v nich neustále klesal a do čokolády se začaly míchat umělé náhražky.

Pamatujete si, jak se ze zahraničí vozilo obyčejné kakao, když to šlo? Jinak bychom si v dobách reálného socialismu ani nemohli připomenout, jak chutná hrnek horkého kakaa z kvalitního kakaového prášku.

Přesto ale například státní podnik Pražské čokoládovny, který byl rovněž nositelem Řádu práce, hojně exportoval, a to nejen do zemí Varšavské smlouvy. Čokoládové a cukrářské výrobky, pravděpodobně ale zcela jiné kvality, vyvážel například do Německa, Anglie, Rakouska, Belgie, Holandska, Lucemburska, Řecka, Švédska, Dánska a dokonce i třeba do Kuvajtu. Dále čtěte: Socialistický Dům potravin nabízel luxusní lahůdky, které jinde nebyly k dostání.

Prohlédnout galerii
📷
10
Nejčtenější články
Jak vyčistit troubu a mikrovlnku bez chemie? Použijte starou dobrou klasiku
Smutný osud dívky na československé koruně znala jen hrstka lidí
Na rakovinu dělohy v ČR umírá zbytečně mnoho žen. Hlavními rizikovými faktory jsou věk, obezita a zanedbání prevence
Závislost na cukru dokáže být velmi nepříjemná a často brání správným stravovacím návykům. Jak se jí zbavit?
Další články