|  Dům a zahrada
so 19. dubna, svátek má Rostislav, zítra Marcela
Ostatní
📷
+ 3
Pro perfektní výsledek je potřeba pohlídat si několik věcí /  Depositphotos

Jaké dřevo je vhodné na domácí uzení masa a sýrových pochoutek

10. května 2021 | 18:55
 12   5   /  Veronika Prášilová
Milovníci grilování se konečně dočkali vhodného počasí. Někdo si také potrpí na vlastní uzení masa a různých sýrových lahůdek. Aby byl výsledek perfektní, musí být dobře připravené nejen suroviny, ale také vhodně zvolené dřevo.

Pro nejlepší výsledek uzení je potřeba pohlídat si několik důležitých faktorů, na kterých závisí celé dílo.

Univerzální ořešák

Jedním z nejvhodnějších stromů vhodných pro uzení je ořešák. Jeho dřevo se hodí na přípravu vepřových žebírek, drůbeže nebo červeného masa. Toto dřevo je však vhodné zkombinovat s jinými druhy, protože by maso mohlo přebrat jeho hořkost.

Ovocná dřeva

Velmi oblíbená jsou dřeva z ovocných stromů, která masům a sýrům propůjčují lehký nádech daného ovoce. Často se používají dřeva švestková, třešňová či jabloňová. Posledně dvě zmiňovaná jsou vhodná na uzení měkkých sýrů, jako je hermelín. Obecně se ovocné dřevo doporučuje na uzení šunky a drůbežího či vepřového masa. Na tyto se hodí také dřevo březové.

Dub musí být suchý

Velmi populární je také dubové dřevo. Zde ale můžete narazit na problém ve chvíli, kdy nebude dostatečně proschlé. Celý výsledek vám totiž může zkazit tím, že maso získá nakyslou pachuť. Pokud jste si ale jistí, že vaše dubové dříví je dostatečně suché, můžete jej použít na přípravu ryb, klobás nebo tvrdých sýrů. Čtěte také: Nejvhodnější dřevo do krbu? Dub, buk a ovocné stromy.

Kůra způsobuje černání

Ať už budete používat jakékoliv dřevo, existuje několik společných zásad, které je třeba dodržet. Nikdy nepoužívejte dřevo plesnivé, shnilé či jinak poškozené. Dřevo nesmí být nijak chemicky ošetřené, například barvené či lakované. Polínka musí být zbavená kůry, která způsobuje černání masa. A jak už jsme zmínili, důležité je, aby bylo dřevo dobře proschlé, ideálně dva až tři roky. Dále je třeba upozornit, že k uzení ani k roztápění udírny se nepoužívá dřevo z jehličnanů, které obsahuje příliš mnoho tříslovin a aromatických látek. V malém množství se používá pouze jalovec.

Prohlédnout galerii
📷
3
Nejčtenější články
Barvení vajec bez chemie. Z přírodních ingrediencí, které má většina z nás doma, je možné vykouzlit nádherná velikonoční vajíčka
Příběh lásky, který sledoval celý svět: Charles a Camilla dnes slaví 20 let manželství
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Osmdesátky v Československu odstartoval fenomén z Japonska. Walkmana si přál každý a když se objevil v Tuzexu, jen se po něm zaprášilo
Další články
Zavřít reklamu