Připálené mléko se špatně čistí. I zdánlivě neodstranitelné připáleniny však lze úspěšně eliminovat
Možná se vám nepodaří připáleniny odstranit napoprvé, ale nevzdávejte to. Vaše úsilí bude jistě korunováno zaslouženým úspěchem.
Odmáčejte s pomocníky
Všechny následující postupy mají jedno společné. Připálený hrnec je nutné nechat pořádně odmočit. To znamená klidně i přes noc. Někdo do vody přidává sůl, tedy hodně soli, někdo i společně s jedlou sodou a kypřicím práškem. Vyzkoušené je také odmočení octem, případně jej můžete ještě nejdříve nechat projít varem. V takovém případě hrnec dejte na balkon nebo za okno, ať nemáte domácnost plnou octomilek. V některých případech půjde následující den připálenina i odloupnout. Jestli se to nepodaří, budete muset hrnec vydrhnout.
Nepoškrábejte si hrnec
Po odmočení přichází na řadu mechanická očista. Raději nepoužívejte kovovou drátěnku, kterou byste hrnec mohli poškrábat. Plastovou drátěnku či houbičku sice asi zničíte, ale jde to i s nimi. Na hrubé připáleniny můžete zkusit použít i plochou dřevěnou vařechu. Pokud na dně stále zůstávají zdánlivě neodstranitelné skvrny, nalijte do hrnce savo nebo podobný čistič a druhý den se pokuste dílo dokonat.
Na sporák s trochou oleje
Když se vám vroucí mléko vylije na sporák, doporučuje se ihned setřít skvrnu mokrým hadrem a nakapat na ni ocet, zabráníte tak šíření nepříjemného zápachu. Pokud se již mléko stihlo připálit, nakapejte na houbičku trochu oleje, skvrnu přetřete, nechejte pár minut působit a setřete.
Věříme, že se vám s našimi radami podaří zbavit se případných připálenin. Opět se nám osvědčil jeden z nejuniverzálnějších pomocníků v kuchyni – ocet. Jeho neocenitelných služeb můžete využít v celé domácnosti. Podívejte se, jak se dá jeho síla zužitkovat.


