|  Dům a zahrada
so 19. dubna, svátek má Rostislav, zítra Marcela
Ostatní
📷
+ 3
Pečené kaštany považují mnozí za lahůdku /  Depositphotos

Provoňte si domácnost vůní pečených kaštanů. S našimi triky se vám povedou na jedničku

26. prosince 2020 | 11:06
 0   0   /  pop
Na vánočních trzích se vždy prodávaly mimo jiné také pečené kaštany. Kvůli vládním opatřením se jich ale letos na trzích nedočkáte. Nic vám ale nebrání v tom, připravit si je doma.

Pečené kaštany si můžete připravit i sami doma. Stačí vám k tomu pánev nebo pečicí trouba. Lze je v krajním případě připravit také v mikrovlnce, ale není to už ono. Kaštany připravované v mikrovlnce nemají tak silnou vůni a plnou chuť jako v případě, že je uděláte na pánvi nebo v troubě.

Kaštan se může změnit v bombu

Ať už pečete kaštany na pánvi, v troubě nebo mikrovlnce, vždy je nutné je dopředu naříznout do kříže. Na tento krok nikdy nezapomeňte, protože pokud je nenaříznete, vlivem tepla se kaštany promění v bomby, které v nestřežený okamžik prasknou a zaneřádí vše okolo. Navíc se tím znehodnotí.

Mikrovlnka

I když milovníci jedlých kaštanů mikrovlnku nedoporučují, protože plody pak nejsou tak chutné a voňavé, někdy nemáte jinou možnost. Je ale pravdou, že jde o nejrychlejší způsob přípravy. Stačí na talíř nalít lžíci vody a po jeho okraji naříznuté jedlé kaštany vyskládat. Na talíř dejte vhodný poklop a pečte přibližně dvě až dvě a půl minuty při výkonu 750 W. Kaštany ale bedlivě sledujte, doba přípravy se totiž může měnit podle výkonu trouby.

Pánev

Na středně rozehřátou pánev nasypejte naříznuté kaštany a za občasného promíchání a zatřesení pánví pečte do ztmavnutí (ovšem ne zčernání) skořápky. Trvá to tak 10 až 15 minut. Kaštany můžete i posolit.

Pečicí trouba

Nejčastěji lidé připravují kaštany v troubě. Vyskládejte naříznuté plody na plech a pečte přibližně 20 minut v troubě nastavené na 180-210 °C. Jakmile se slupka otevře a kaštany jsou na povrchu křehké, ale uvnitř měkké, což snadno vyzkoušíte vidličkou, máte hotovo.

Pár fíglů pro dokonale upečené kaštany

Aby vám kaštany chutnaly stejně jako ty z vánočních trhů, vyzkoušejte některé z osvědčených tipů. Kaštany jsou díky nim daleko lepší.

  • Než kaštany rozkrojíte, vložte je do vody a nechejte je po dobu několika hodin nasáknout vodou, předejdete tak jejich vysušení během pečení.
  • Pokud nemáte čas a chcete kaštany připravit hned, nařízněte je a namočte na minutu do horké vody. Díky vznikající páře se lépe propečou.
  • Naříznutí kaštanu do kříže vám půjde snáz pomocí zoubkovatého nože.
  • Hotové horké kaštany trochu pokropte vodou, zabalte do starší utěrky, silně stlačte, aby popraskala slupka a nechejte je zde asi pět minut. Pak je přemístěte na keramickou misku zakryjte talířem, aby příliš rychle nevychladly, a postupně je odebírejte, zbavte slupky a konzumujte.
  • Přidejte k pečeným kaštanům rozmarýn, máslo, sůl, pepř a muškátový oříšek. O tom, jak si doma připravit nejoblíbenější zimní nápoje, které vás spolehlivě zahřejí, jsme psali zde.
Prohlédnout galerii
📷
3
Nejčtenější články
Barvení vajec bez chemie. Z přírodních ingrediencí, které má většina z nás doma, je možné vykouzlit nádherná velikonoční vajíčka
Příběh lásky, který sledoval celý svět: Charles a Camilla dnes slaví 20 let manželství
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Osmdesátky v Československu odstartoval fenomén z Japonska. Walkmana si přál každý a když se objevil v Tuzexu, jen se po něm zaprášilo
Další články
Zavřít reklamu