|  Dům a zahrada
ne 20. dubna, svátek má Marcela, zítra Alexandra
Zahrada
📷
+ 3
Skladujte brambory v dřevěných bedýnkách /  Depositphotos

Jak správně skladovat brambory, aby byly pěkné a chutné co nejdéle

13. srpna 2020 | 10:47
 18   0   /  Eva Vogelová
V srpnu přichází čas na sklízení brambor. Pokud se vám letos urodilo velké množství brambor, patrně máte radost. Měli byste však myslet na to, že bohatá úroda není ještě velký úspěch. Musíte ji totiž dobře uskladnit, aby vám vydržela co nejdéle a nemuseli si kupovat brambory z obchodu.

Pěstovat brambory na zahradě se vyplatí. V celkovém součtu za ně ušetříte, protože je nebudete muset neustále kupovat. Navíc vlastní brambory většinou i lépe chutnají. Po sklizni vám mohou vydržet opravdu dlouho, ale musíte je dobře uskladnit, jinak se po krátkém čase nebudou dát jíst.

Brambory nejprve roztřiďte

Uskladňovat poškozené brambory nemá smysl, rychle by se zkazily. Proto vykopané brambory přeberte. Vyberte jen ty, které nemají viditelně poškozenou slupku. Neschovávejte ani brambory, které jste poškodili při vykopávání. Můžete je však využít alespoň v krátkém časovém horizontu.

Brambory nechte vyschnout

Po sklizni musíte nechat brambory proschnout. Roztříděné brambory uschovejte na suché místo, které můžete snadno vyvětrat. Naskládejte je na sebe ve slabších vrstvách a nechte je tam ležet zhruba tři týdny, dokud zcela neproschnou.

Když budete sklízet brambory v horkých letních dnech, nemusíte je nechat vysychat tak dlouho. Dostatečně vyschlé brambory poznáte podle toho, že se na nich vytvoří silnější slupka.

Brambory uskladněte do tmy

Když vám brambory vyschnou, můžete přejít k další fázi. A tou je dlouhodobé uskladňování. Ideální bude, když brambory uskladníte do dřevěných bedýnek. Ničím je však nevystýlejte, protože brambory potřebují vzduch.

Někdo na dno beden dává třeba noviny, což je špatně. Uskladňovací místnost by rozhodně měla mít okno, abyste tam mohli pravidelně větrat. Brambory potřebují tmu. Pokud máte sklep s větráním, jde o ideální prostor pro uskladnění brambor.

Příliš nízké a vysoké teploty bramborám škodí

Brambory uskladněte do chladna, kde nejsou vysoké teploty. Optimální teplota, ve které se jim bude dařit, se pohybuje okolo patnácti stupňů Celsia. Brambory nemají rády ani opačný extrém. Tím je zima a mráz. Pokud budou ležet v prostoru, kde je méně než pět stupňů Celsia, umrznou a už je nevzkřísíte.

Brambory se nekamarádí s jablky

Pokud máte zahradu, patrně si pěstujete i jablka, která nejspíše také budete chtít uskladnit. Nedávejte je však k bramborám, protože produkují etylen. Jde o látku, která urychluje klíčení brambor, což pochopitelně nechcete. Dále čtěte: Nezbavujte se posekané trávy, protože z ní může mít prospěch celá vaše zahrada.

Prohlédnout galerii
📷
3
Nejčtenější články
Barvení vajec bez chemie. Z přírodních ingrediencí, které má většina z nás doma, je možné vykouzlit nádherná velikonoční vajíčka
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Osmdesátky v Československu odstartoval fenomén z Japonska. Walkmana si přál každý a když se objevil v Tuzexu, jen se po něm zaprášilo
Další články
Zavřít reklamu