|  Dům a zahrada
so 19. dubna, svátek má Rostislav, zítra Marcela
Zahrada
📷
+ 3
Pochoutka v podobě hlívy plicní vám nesmí uniknout /  Depositphotos

Červenec přeje houbám, můžete je najít i ve vaší zahradě či v parku

13. července 2020 | 10:08
 0   0   /  Veronika Prášilová
Aktuální počasí přeje nejen pěstitelům, ale také houbařům. Pokud se porozhlédnete ve svém okolí, zjistíte, že se začínají objevovat více i méně známé druhy chutných hub, které by vám rozhodně neměly uniknout. Dokonce můžete natrefit i na některé podzimní druhy.

Teď se však pojďte spolu s námi podívat, na které pro červenec typické druhy můžete rozhodně narazit a které stojí za to ochutnat.

Rozhlédněte se v zahradě i v lese

Velkou pochoutkou, kterou můžete nalézt ve vaší blízkosti, je bedla vysoká. Zvláště, pokud přijdou deště, po nichž se oteplí a půda se zapaří, mají její milovníci pré.

Roste nejen v lesích, ale také v jejich blízkosti na loukách a pastvinách, v parcích, sadech a na jiných podobných místech, takže pokud vyrazíte třeba jen kousek od vašeho domu, máte velkou šanci přinést si nějaký pěkný úlovek. Není výjimečné ani to, že ji naleznete přímo u vás na zahradě.

Její předností je nejen to, že se z ní dají udělat skvělé a chutné řízky, ale také obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, je zdrojem například draslíku, beta karotenu či lykopenu.

Chutné hlívové řízky

Dalším pokladem, na který můžete v tomto období narazit, je hlíva plicní. Její název není tak rozšířený jako u její druhové sestry hlívy ústřičné, ale rozhodně jí může směle konkurovat. Dají se z ní připravit velmi chutné řízky, stejně jako dršťková či bramborová polévka.

Je skvělým základem do omáček, vyniká v rizotu a salátech. Je také skvělá k nakládání do kyselých nálevů. Její konzumace se díky jejím vlastnostem doporučuje především alergikům, astmatikům, diabetikům a lidem s oslabeným imunitním systémem.

Nejčastěji se objevuje na bucích, osikách, vrbách a břízách, ale objevit ji můžete i na jiných dřevinách, vzácně dokonce i na jehličnanech. Miluje především vláhu.

Nazelenalé není vždy špatné

Podle vzhledu byste po ní určitě nesáhli, ale věřte tomu, že stojí za to dát jí šanci. Řeč je o holubince nazelenalé, která se řadí mezi nejchutnější svého druhu a nejlepší jsou z ní podle znalců houbové škvarky.

Mimo to, že je velmi chutná, je její konzumace také zdraví prospěšná. Holubinka se pyšní antioxidačními a protirakovinnými účinky, má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi a zlepšuje zrak.

Narazit na ni můžete klidně u vás v zahradě, anebo v parcích okolo vašeho bydliště, protože je to její oblíbené místo. Nezáleží ani na tom, zda tam rostou listnáče či jehličnany. Čtěte také: Motýlí louka přiláká do vaší zahrady spousty užitečného hmyzu.

Prohlédnout galerii
📷
3
Nejčtenější články
Barvení vajec bez chemie. Z přírodních ingrediencí, které má většina z nás doma, je možné vykouzlit nádherná velikonoční vajíčka
Příběh lásky, který sledoval celý svět: Charles a Camilla dnes slaví 20 let manželství
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Osmdesátky v Československu odstartoval fenomén z Japonska. Walkmana si přál každý a když se objevil v Tuzexu, jen se po něm zaprášilo
Další články
Zavřít reklamu