|  Dům a zahrada
ne 20. dubna, svátek má Marcela, zítra Alexandra
Ostatní
📷
+ 2
Bylinky vypěstujete ve váze /  Depositphotos

Čerstvé bylinky, které si kupujete, můžete snadno vypěstovat doma

17. listopadu 2019 | 13:41
 0   0   /  Mirka Malá
Čerstvé bylinky jsou neodmyslitelnou součástí zdravé kuchyně, ale kupovat je na každé vaření je nákladné. Naštěstí je pěstování vlastních bylin mnohem jednodušší, než se zdá. Můžete totiž dokonce použít odřezky z bylin, které jste si již koupili, a založit si vlastní bylinkovou zahrádku nebo truhlíkový bylinkový koutek.

Pěstování bylinek je jednoduché, přesto se ne každému daří. Zejména ve vnitřních prostorách. Přitom právě bylinky v truhlíku u okna jsou nejčastější interiérovou metodou, jak si doma pěstovat voňavé a zdravé bylinky po celý rok. Jak tedy vypěstovat bylinky doma z těch, které jste si zakoupili v obchodě?

Třeba u máty je to opravdu jednoduché. Stačí, když ze zakoupené byliny odstřihnete zhruba deseticentimetrový stonek, který dáte do vázy s vodou a umístíte k oknu. Během několika týdnů máta ve váze vypustí kořeny a pak už stačí jen rostlinku zasadit do květináče či truhlíku a zalévat podle potřeby.

Rozmarýn do vázy

Podobně jako u máty je to třeba i s velmi oblíbenou středomořskou bylinou, kterou je rozmarýn. Ze zakoupeného rozmarýnu odřízněte 8 až 10 centimetrovou větvičku. Opatrně stáhněte ze stonku dolní listy a ponechte jen ty horní. Větvičku dejte do vázy, poctivě rostlině poskytujte čistou vodu a mějte trpělivost.

Rozmarýnu totiž trvá déle, než mu narostou nové kořeny. Potrvá to asi 2 měsíce, než budete moct rostlinku přesadit do květináče či truhlíku. I poté bude rozmarýnu trvat nějakou dobu, než se na nové podmínky adaptuje. Stejný princip pěstování můžete použít i u další oblíbených bylin jako tymián, oregano, nebo šalvěj.

Ve vodě roste i fenykl

Tento jednoduchý způsob pěstování bylinek, které jste si původně zakoupili v obchodě či na trhu, lze překvapivě adaptovat i na takovou bylinu, jakou je fenykl. Ten se dokonce k některým pokrmům podává jako příloha a vždy dokáže jídlu dát svoji jedinečnou chuť.

Pokud chtete mít ve své kuchyni k dispozici stále čerstvé stonky fenyklu, je to snadné. Od zakoupeného kusu fenyklu odřízněte stonky a tělo byliny ponoříte celé do mísy s vodou tak, aby z vody vyčnívaly jen konce stonků. Mísu musíte umístit k oknu tak, aby fenykl mohl přijímat co nejvíce světla. Nových čerstvých stonků se na svém fenyklu dočkáte už za několik dní. Dále čtěte: Jak oloupat brambory bez velké námahy? Na klasické škrábání zapomeňte.

Prohlédnout galerii
📷
2
Nejčtenější články
Barvení vajec bez chemie. Z přírodních ingrediencí, které má většina z nás doma, je možné vykouzlit nádherná velikonoční vajíčka
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Osmdesátky v Československu odstartoval fenomén z Japonska. Walkmana si přál každý a když se objevil v Tuzexu, jen se po něm zaprášilo
Další články
Zavřít reklamu