|  Dům a zahrada
so 19. dubna, svátek má Rostislav, zítra Marcela
Ostatní
📷
+ 3
Nemusíte se bát zamrazit rovnou celý bochník chleba /  Depositphotos

Jak správně zamrazit chleba? Důležitá je teplota i vhodný obal

20. prosince 2018 | 10:12
 6   0   /  pop
Patříte mezi skupinu lidí, kteří si rádi dělají železné zásoby, nebo jednoduše nikdy nedojíte celý chleba a zbytek ztvrdlého kusu míří do koše? V tom případě zkuste chleba zamrazit a pochutnat si na něm třeba za několik měsíců.

Se zamrazováním dlouho neotálejte, protože je potřeba mít na paměti, že chléb musíte dát zamrazit v co nejčerstvějším stavu. Rozhodně nenechávejte chléb při pokojové teplotě déle než dva dny. Pokojovou teplotou se rozumí teplota okolo 20 °C. Pokud máte doma vysokou vlhkost, chléb může při pokojové teplotě začít rychle plesnivět. V takovém případě se můžete rozhodnout zamrazit chléb hned, jakmile z něj sníte požadované množství, dokud je stále čerstvý.

Vhodný obal

Ze všeho nejdříve zabalte chleba do igelitu nebo alobalu. Právě tyto druhy obalů jsou ideální, jelikož zachytí přirozenou vlhkost chleba a tím ho chrání před vysušením a ztvrdnutím. Následně jej vložte do plastového sáčku určeného pro zmrazování a snažte se vytěsnit veškerý vzduch. V případě, že máte krájený chleba, postup se liší pouze v tom, že jednotlivé krajíce je od sebe potřeba oddělit mikrotenovou fólií.

Tímto způsobem zabalený chleba vložte do mrazničky. Sáček s chlebem si označte a uveďte na něj datum zamrazení, aby se z něj po čase nestala záhadná ledová kostka. Pro zachování požadované jakosti chleba je třeba udržovat v mrazničce teplotu – 18 °C. Chléb kypřený droždím a běžné pečivo si uchovají svoji jakost v mrazničce až po dobu šesti měsíců. Lépe je ale chléb zkonzumovat do tří měsíců. Jaké potraviny lze bezpečně zmrazit, jsme psali zde.

V případě potřeby ho rozmrazujte samovolně při pokojové teplotě. Odstraňte obal, ve kterém byl zamrazen, a nechte ho stát. Poté ho můžete nechat dvě až tři minuty v troubě nebo topinkovači, aby byl chléb opět křupavý. Nezapomeňte, že chléb lze rozpéct pouze jednou, aby se mu vrátila křupavost, podruhé už byste rozpékali ztvrdlý chléb.

Prohlédnout galerii
📷
3
Nejčtenější články
Barvení vajec bez chemie. Z přírodních ingrediencí, které má většina z nás doma, je možné vykouzlit nádherná velikonoční vajíčka
Příběh lásky, který sledoval celý svět: Charles a Camilla dnes slaví 20 let manželství
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Osmdesátky v Československu odstartoval fenomén z Japonska. Walkmana si přál každý a když se objevil v Tuzexu, jen se po něm zaprášilo
Další články
Zavřít reklamu