Rostlinu, která vás ochrání před chřipkou a nachlazením, můžete pěstovat i v zimě
Potočnice je velmi stará léčivá bylina a oblíbil si ji i samotný Napoleon. Tedy alespoň tak se to traduje. Ideálně se hodí pro tělo znavené zimou, proto nám v těchto dnech tak báječně chutná.
Levná zelenina
Její výhodou je, že je velmi dobře dostupná. Řadí se mezi vodní rostliny, takže jí v sezoně můžete osázet okrasné jezírko. Teď se jí však bude skvěle dařit v květináči nebo truhlíku. Najít ji však můžeme i volně v přírodě. Nejčastěji je k vidění na břehu potoka nebo u vodních příkopů. Občas se objeví u stojaté vody. Každopádně se jí vždy bude dařit na místech bohatých na živiny a většinou i na vápník, často na organogenních půdách. Na Novém Zélandu a v Severní Americe roste divoce jako plevel.
Salát plný vitaminů
Jedlé lodyhy a listy jsou vynikajícím zdrojem beta karotenu, vitaminů C a E, vápníku, železa a jódu. Obsahují éterické štiplavé látky jako u hořčice. Ve starém Řecku byla považována za vynikající afrodisiakum. Konzumujeme ji nejlépe čerstvě nasbíranou. Právě na jaře je nejvhodnější čas, kdy ji konzumovat, protože je nejvíc svěží a dosud nekvete. Nejchutnější jsou horní lístky, ale použít lze celou lodyhu.
Kromě toho, že je vynikající k jídlu, se potočnice od středověku používala také u nemocných s revmatismem. Mimo jiné také podporuje vykašlávání hlenů. Je to dobrý podpůrný prostředek při nachlazení a chřipce. A díky koktejlu vitaminů a prospěšných látek, neexistuje na jarní únavu nic lepšího. Potočnice také zvyšuje chuť k jídlu a pomáhá posilovat zažívací trakt. Snižuje chudokrevnost a upravuje hladinu krevního cukru u diabetiků. V severských zemích je velmi oblíbenou zdravou zeleninou a častou složkou pikantních ostrých salátů. Skvěle si pak rozumí s čerstvými rajčaty.
Jak sázet?
Nejjednodušší je zakoupení vaničky s rostlinami v nákupních centrech. Lodyhy (asi 10 centimetrů dlouhé) necháme zakořenit ve sklenici s vodou. Jinou možností je množení potočnice semeny. Vypěstujeme si sazeničky, které přepícháme do květináčů a ve vhodném období vysazujeme přímo do přírody.
Dejte si sváteční pomerančový salát s potočnicí
- 2 pomeranče oloupané a rozebrané na dílky
- 150 g libové šunky
- 2 lžíce sekané čerstvé potočnice
- zálivka z vinného octa a olivového oleje
- mletý bílý pepř
- 5 černých oliv
- sekané ořechy na ozdobení
- zelný list
Pomeranče rozebereme na dílky a každý překrojíme na polovinu. Šunku nakrájíme na jemné nudličky. Potočnici omyjeme, necháme okapat a jemně nasekáme. Z oleje a vinného octa našleháme zálivku, dochutíme pepřem. Ovoce, potočnici, šunku, olivy a mletý pepř zamícháme v míse, necháme 5 minut uležet. Rozdělíme do misek, které vyložíme zeleným salátovým listem, zalijeme zálivkou. Posypeme sekanými ořechy.


