|  Dům a zahrada
út 16. prosince, svátek má Albína, zítra Daniel
Ostatní
📷
+ 3
Ředkvičky jsou plné vitaminů a minerálů /  Shutterstock

Vymkla se vám úroda ředkviček z rukou? I pálivé či tvrdé plody lze chutně zpracovat

19. června 2018 | 12:28
 5   0   /  pop
Vysadili jste si na zahrádku ředkvičky, ale nezvládáte je konzumovat? Jsou přerostlé, popraskané nebo pálí jako čert? Nic z toho nevadí, existují totiž způsoby, jak i takové ředkvičky zpracovat a ještě si na nich pochutnat.

Dokud jsou ředkvičky mladé a krásné, dají se jíst i jen tak. Jenže problém obvykle nastane, když zjistíte, že vaše výpěstky pálí více, než je zdrávo. Pak je konzumujete čím dál méně a výsledkem je, že máte záhon plný přerostlých ředkviček, které dříve nebo později začnou dřevnatět a praskat.

Byla by ale škoda nad takovými ředkvičkami zlomit hůl. Pořád se totiž jedná o zeleninu bohatou na vitaminy C a B, která obsahuje hodně vlákniny a minerálních látek. Ředkvičky mají na lidské zdraví hodně blahodárných účinků - působí antibakteriálně, snižují cholesterol, pomáhají při nachlazení i žlučových a močových kamenech. O tom, že se dají pěstovat prakticky celoročně, jsme psali zde.

Ředkvičková polévka

Pokud máte přerostlé či pálivé ředkvičky, zpracujte je v ředkvičkové polévce. I když se tepelnou úpravou připravíte o část vitaminů, pořád v plodině dost živin zůstane, navíc pálivost se prakticky vytratí. Polévku samozřejmě můžete uvařit i z menších ředkviček.

Co budete potřebovat

  • asi 10 větších přerostlejších kusů ředkviček (300 – 400 g)
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule, oloupaná a nakrájená najemno
  • 3 střední brambory
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na šlehání se 40 % tuku
  • sůl a čerstvě drcený černý pepř

V hrnci rozpusťte máslo, vsypte do něj cibuli, po chvíli přidejte jemně pokrájené ředkvičky a vše nechte na mírném ohni zesklovatět a změknout. Potom přihoďte omyté a okapané ředkvičkové listy a míchejte do zavadnutí (trvá to asi 4 minuty). Přidejte na kostičky nakrájené oloupané brambory, zalijte je horkým vývarem a vařte asi 20 minut doměkka.

Hrnec odstavte a polévku rozmixujte. Přeceďte přes jemné síto zpět do hrnce, vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a prohřejte. Při podávání ozdobte jemně pokrájenými zbylými ředkvičkami nebo výhonky řeřichy. Polévka je výtečná s chlebovými krutonky.

Tip: Ředkvičkové listy jsou velmi chutné, ale je vhodné zpracovávat jen ty z vlastní nebo ověřené sklizně. Mají totiž tendenci hromadit v sobě dusičnany.

Jak ředkvičky skladovat

Důležité je znát také způsob, jak ředkvičky správně skladovat, aby vydržely co nejdéle čerstvé. Způsobů je hned několik, nabídneme vám tři ověřené.

Ve skleničce s vlhkým ubrouskem

Ředkvičky pečlivě opláchněte a odřežte listy i kořínky. Do uzavíratelné sklenice dejte vlhký ubrousek a proložte ředkvičkami. I po týdnu budou vypadat jako na začátku - zachovají si svou křehkost a svěžest.

Vzhůru nohama

Dalším výborným způsobem, jak ředkvičky uchovat několik dní v perfektním stavu, je dát je do sklenice vzhůru nohama, respektive kořínkem nahoru. Ředkvičky opět omyjte, nalijte do sklenice trochu vody a do ní vložte ředkvičky listy dolů a kořínkem nahoru. Listy sice po týdnu zežloutnou, ale ředkvičky zůstanou jako čerstvě utržené.

V misce s vodou

Praktický je způsob, kdy ředkvičky umyjete, odstraníte listy, ale ponecháte kořínek. Pak je dejte do misky s vodou. Ani po více než týdnu neztratí na své svěžesti a křehkosti.

Takhle ne

Vůbec nejhorší způsob skladování ředkviček je, když je jen tak, s listy i kořínky, vložíte do zeleninového šuplíku v lednici. Už za dva dny budou gumové a svraštělé. Navíc ztratí i barvu.

Prohlédnout galerii
📷
3
Nejčtenější články
Agenti CIA si deset let užívali sexu, prostitutek a drog. Krytí jim poskytl tajný program
Praní péřové bundy nebo kabátu v pračce: Stačí dodržet pár pravidel a obejdete se i bez čistírny
Přehled vitamínů a jejich správné kombinace pro ženy po 35: Zdravá pleť, silné vlasy a hormonální rovnováha
Závislost na cukru dokáže být velmi nepříjemná a často brání správným stravovacím návykům. Jak se jí zbavit?
Další články