|  Dům a zahrada
po 15. prosince, svátek má Radana α Radan, zítra Albína
Ostatní
Nejkrásnější svátky v roce si přece zaslouží něco výjimečného /  Shutterstock

Sváteční stůl by měl být nezapomenutelný. Co na něm nesmí chybět?

16. prosince 2016 | 06:29
 0   0   /  Editorial
Umíte prostřít stůl tak, aby vypadal pěkně, a přitom byl opravdu štědrovečerní? Nejkrásnější svátky v roce si přece zaslouží něco výjimečného, a tím vyzdobená tabule, promyšlená do nejmenších detailů, rozhodně je. Na které drobnosti bychom při uspořádání slavnostního stolu určitě neměli zapomenout?

Pro celkový dojem hraje důležitou roli tvar stolu nebo velikost místnosti. Málokdy je vše dokonalé a vyhovující, a tak nezbývá než pracovat s tím, co máme k dispozici. Samozřejmostí jsou jídelní servis, vhodné skleničky, důkladně naleštěné příbory a ubrousky.

Klasickými doplňky štědrovečerní tabule jsou svíčky a svícny, jmelí, drobné dekorační vánoční ozdoby, lesní zeleň a zlaté či červené detaily. Jistotou, která nikdy nezklame, je kombinace bílého servisu a čirého skla. Snadno je sladíme s jakýmkoliv prostíráním i ubrusem, působí elegantně a vůbec ne lacině.

Prostoru nemáme neomezeně, ale nádobí je spousta. Jak vše naskládat tak, aby výsledek nepůsobil amatérsky a chaoticky? Základem je talíř na hlavní chod, polévkový talíř, případně jen ubrousek, pokud budeme polévku servírovat v miskách či šálcích.

Příbory se zakládají směrem od talíře v pořadí, v jakém se bude podávat jídlo. Nad talíř se umísťuje příbor na dezerty. Rukojeti musí vždy směřovat k ruce, která bude s tou kterou potřebou zacházet.

Nad nůž přijde sklenka na nápoj k hlavnímu chodu, nad lžíci a dezertní lžičku umístíme sklenice na další nápoje. Pokud plánujeme i přípitek, pak sklenice pro tuto příležitost má místo vedle sklenky na nápoj k hlavnímu chodu.

Při slavnostních příležitostech zapomeňme na papírové ubrousky, používají se výhradně látkové. Skládají se do různých tvarů a pokládají na velký mělký talíř. Slánky, pepřenky či cukřenky by měly být společné maximálně pro čtyři hosty. Pečivo bývá umístěno v košících nebo miskách nad dezertním příborem.

Punc výjimečnosti dodají naší tabuli živé květiny, které by měly ladit s barvou prostírání, ubrusu nebo servisu. Pozor však na příliš aromatické druhy, které by mohly omamnou vůní ‚přebít‘ servírované dobroty.

Nejčtenější články
Praní péřové bundy nebo kabátu v pračce: Stačí dodržet pár pravidel a obejdete se i bez čistírny
Agenti CIA si deset let užívali sexu, prostitutek a drog. Krytí jim poskytl tajný program
Přehled vitamínů a jejich správné kombinace pro ženy po 35: Zdravá pleť, silné vlasy a hormonální rovnováha
Závislost na cukru dokáže být velmi nepříjemná a často brání správným stravovacím návykům. Jak se jí zbavit?
Další články