Chcete mít doma křupavé pečivo? Naučte se ho správně skladovat
Hodně lidí se snaží udržet pečivo v dobrém stavu tím, že ho dá do lednice, někdo dá čerstvé pečivo do mrazáku a velké množství lidí má rohlíky v igelitovém sáčku, kde tak rychle neztvrdnou. Jenže všechny tyto fígle vašemu pečivu rozhodně na kondici nepřidají, spíše naopak.
Pečivo v igelitu
Pečivu v igelitu byste se měli raději vyhnout. Podle lékařů již po třech hodinách na něm začíná růst plíseň Candida albicans. Je to druh kvasinky, který někdy u lidí způsobuje ústní a genitální houbové infekce. Tato mykóza je dokonce častou příčinou nemocí a úmrtí u osob se sníženou imunitou.
Do lednice pečivo nepatří
Ačkoli by se mohlo zdát, že chlad proces stárnutí pečiva oddálí, opak je pravdou. Vlhké prostředí, které vzniká kondenzací vodních par, je semeništěm pro plísně. O to více, když pečivo navíc uzavřete v mikrotenových či igelitových sáčcích. V chladu chléb navíc rychleji vysychá. Lednice není vhodná pro skladování více druhů potravin, jak jsme psali zde.
Na mrazničku pozor
Mnoho lidí si pečivo ukládá do mrazáku s tím, že po vyndání je pečivo jako čerstvé. Jenže i to má háček. Mrazák sice zamezí procesům plesnivění, jenže i tohle zamezení provede spousta lidí tím nejhorším možným způsobem. Rozhodnou se totiž dát pečivo do mrazáku co nejdříve potom, co ho přinesli domů. Problém nastane ve chvíli, kdy pečivo donesou domů ještě vlažné, ne-li teplé. V tom případě totiž teplý vzduch vycházející z pečiva zareaguje s ledovým vzduchem v mrazáku a dochází opět k zapaření, které podpoří tvorbu plísně a konečným výsledkem bude zmražená plíseň, rozrostlá do větších rozměrů, ve zmraženém pečivu. Rozmražením pak plíseň propukne naplno a místo v podstatě čerstvého pečiva máte rázem pečivo zralé na vyhození.
Jak skladovat pečivo
Pokud chcete mít doma co nejdéle čerstvé pečivo, je dobré si osvojit pár jednoduchých pravidel.
Nejdřív kaiserky a bagety, pak chleba
Po příchodu z obchodu spotřebujte jako první světlé pšeničné pečivo a chléb. Chleba s vyšším množstvím žitné mouky vydrží čerstvý déle. Rohlíky, housky, kaiserky či ciabatty jsou nejchutnější prvních 6 – 8 hodin. Potravináři jim přisuzují jepičí život. Je to potravina s doporučenou dobou spotřeby jeden den. Pak začne pomalinku měnit nejen konzistenci, ale i chuť. V pondělí ráno tedy od pátečního rohlíku nemůžeme čekat zázraky. Chleba stárne pomaleji.
Pečivo schovejte, ale neuduste
Chleba, dalamánky a jiné pečivo s vyšším podílem žita jsou sice chutnější déle, ale pokud se volně povalují v kuchyni, tak si na nich brzo vylomíte zub naprosto stejně jako na houskách z bílé mouky. Nezakryté pečivo na vzduchu rychle vysychá a obsažený škrob mění strukturu. Jednoduše řečeno, tvrdne. Vzduch tedy držte pečivu od těla. Rozhodně ale pečivo neskladujte v mikrotenovém sáčku či igelitu.
Ideální ke skladování je tmavá chladnější spíž a v ní chleba zabalený do plátýnka. Pokud spíž nemáte, pořiďte si chlebník. Nejlepší je dřevěný. Ani nad moderními chromovými nebo plastovými ale nemusíte lámat hůl. Jen si ohlídejte, že mají větrací otvory, aby se vám uvnitř nedržela vlhkost. V módě také konečně začínají být plátěné sáčky. Pečivu a chlebu je v nich stejně dobře, jako by byly zabalené v utěrce.
Ještě než donesené pečivo doma uložíte, přesvědčte se, že není teplé. Pokud jste ho koupili právě vytažené z pece, mělo by vychladnout. Co nejdříve po příchodu domů ho tedy vyndejte z tašky a sáčků a dopřejte mu, aby se u vás doma aklimatizovalo.
Čistota půl zdraví a čerstvosti
Ať už míváte pečivo ve skříňce nebo chlebníku, je potřeba pravidelně vymetat drobečky a místo čistit. Dobrá je k tomu octová voda. Pokud jste zavedli plátěné pytlíky, chce to mít jich víc, abyste je mohli často prát a střídat. V čistém hnízdečku se čerstvé pečivo nenakazí plísní ani vlhkostí od předchozích nájemníků.


