|  Styl
čt 24. dubna, svátek má Jiří, zítra Marek
Zdraví
📷
+ 3
Maso nejde jen jednoduše zaměnit za ovoce či zeleninu /  Pixabay

Pokud jste se rozhodli v novém roce nejíst maso, máme pro vás důležitá upozornění

05. ledna 2021 | 13:10
 1   0   /  Bronislava Silná
Vegetariánství a veganství je stále rozšířenějším postojem. Vypustit z jídelníčku maso ale není jenom tak. Máme doporučení, čím ho nahradit a na co si dát pozor.

Vypustit maso z jídelníčku je sice trend, ale není to docela bez rizika. Člověk je nastavený jako všežravec. Ačkoli naši předkové neměli maso rozhodně každý den, jedli spoustu živočišných produktů. Je opravdu rozumné maso vypustit? Pokusíme se přinést rozumné informace.

Co nám maso přináší

V mase a živočišných produktech je celá řada aminokyselin a vitaminů, které jinde nezískáme. Jestliže se někdo rozhodne pro bezmasý jídelníček, měl by si být vědom toho, že bude muset trvale nahrazovat některé látky pomocí suplementů. Ale není to zdaleka jen o vitaminu B12. O něm se obecně ví. Člověk bez přísunu živočišné potravy by měl mít zajištěn i přísun vitaminu D, ale i různých aminokyselin. Vedle toho zde najdeme dostatek fosforu i zinku. Maso je důležitým zdrojem železa. Vstřebatelnost železa z masa je podstatně vyšší než z rostlinné stravy. Potíže budete mít bez masa také s vápníkem, respektive s jeho vstřebatelností. Živočišné bílkoviny jsou kvalitnější než bílkoviny rostlinné.

Rizika

Vedle nedostatku některých látek, což vyplývá z toho, co bylo uvedeno v předchozím odstavci, hrozí i mnohem zásadnější rizika. Zatímco vegetariánství je naprosto neproblematické a všechny důležité látky se dají načerpat také z vajec či mléka a sýrů, vegani mohou mít potíže. Nemusí se to projevit hned. Tělo totiž má neuvěřitelné zásoby některých látek, takže nedostatek vitaminu B12 se projeví až po dlouhé době. Následky, které se mohou objevit, jsou ale obrovské. Nejčastější jsou nejrůznější psychické potíže. Objevují se deprese, ale i horší diagnózy. Je možné, že je měli jedinci v sobě latentně přítomné a nedostatek některých látek pomohl tyto procesy spustit. Případně se potíže objevily už dříve a nedostatek určitých složek potravy je umocňuje a zhoršuje průběh onemocnění. Jen málokdy si právě toto vegani připouští. Naopak se obecně tvrdí, že když si dávají B12 a jí luštěniny, musí být zákonitě v pořádku. Tak jednoduché to opravdu není.

Náhrady masa

Chcete-li přesto vypustit maso i ostatní živočišné produkty z jídelníčku, musíte počítat také s náročným životem, kdy budete neustále řešit jídlo, jeho složení, brát do konce života syntetické vitaminy a pokud možno si nechávat kontrolovat stav některých minerálů a dalších parametrů od lékaře. Nahradit maso není samo o sobě složité. Důležité je opustit snahu maso neustále imitovat, i když i to je dobře možné. Zařadit zeleninu, luštěniny, kvalitní obiloviny. Snažit se o co nejpestřejší stravu. Nejíst pořád jen sóju, ale druhy luštěnin střídat. Měli byste si vybrat solidní náhradu B12, vitaminu D, železa, vápníku, zinku, fosforu. Při výskytu zdravotních obtíží uvážit, zda na vině nemůže být absence živočišných produktů. Při nejlepší vůli totiž všechny suplementy stejně do těla nedostanete. O významu např. vitaminu B12 se více dočtete v článku zde.

Rozumný postoj a budoucnost

Zdá se tedy, že veganství představuje slepou cestu, protože nezajistí člověku přirozeným způsobem kvalitní výživu. Vegetariánství je naproti tomu cestou rozumnou, potřebné látky tělo může získat jen ze stravy. Budoucností by pro mnohé mohlo být maso, které bude produkováno bez nutnosti zabíjet zvířata. Umělé maso je již prakticky na dosah. Během několika let se stane běžným produktem. Jeho výživové hodnoty sice nebudou nikdy dosahovat kvalit masa volně žijících zvířat, ale to nedosahuje ani maso z různých velkochovů, které dnes běžně konzumujeme.

Prohlédnout galerii
📷
3
Nejčtenější články
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Další články
Zavřít reklamu