Jaké nebezpečí s sebou nese voda z kohoutku. Víte o nich?
Požadavek, abychom pili především obyčejnou vodu, je zcela na místě. Lze ji samozřejmě dochutit citronem nebo jinou čerstvou ovocnou šťávou. Můžeme do ní podrtit mátový list či jiné bylinky. Můžeme si dopřát i horký či naopak vychlazený čaj. Je ale dobré vědět, že ne každá voda je pro naše zdraví vhodná. Dříve jsme přinesli článek o zdraví nebezpečných potravinách. Dnes se zaměříme na otázku vody.
Balená voda
Balená voda může mít tu výhodu, že neobsahuje chlór a další nepříjemné přísady, které se do vodovodního řadu dostávají v průběhu putování vody potrubím. Na některých místech jsou vodovody dokonce ještě olověné, ale ani tam, kde jsou už moderní trubky, nevíme přesně, jaké všechny látky se mohou do vody uvolňovat. Balená voda na druhé straně obsahuje látky, které se uvolnily z PET láhví působením světla a tepla, takže ani tato voda není zrovna dokonalou alternativou pro naše pití.
Problémy vodovodu
Jak už jsme naznačili, je hlavní potíží vody, která nám teče doma z vodovodní baterie, hlavně chlór a jeho sloučeniny. Chlór totiž reaguje s organickými sloučeninami a vznikají trihalometany (THM). Chlór se užívá k dezinfekci vody. Je tedy potřebný a jen obtížně se nahrazuje. Záleží samozřejmě na tom, jak dokážou jednotliví správci vodovodů pracovat. U malých obecních vodovodů lze často množství chlóru omezit. Ale zcela ho potlačit nejde nikdy. Přitom právě chlór je dáván do souvislosti se vznikem karcinomu tlustého střeva. Ale nejen to! Hrozí i rakovina močového měchýře, prsu, mozku a plic. THM jsou zodpovědné také za nejrůznější nemoci. Vedle rakoviny se tak zvyšuje i pravděpodobnost potratů.
Možná řešení
Někdy může být řešení v nákupu kvalitní stolní vody. Jindy je možné si nechat udělat rozbor nějakého místního zdroje vody, kde se pak chodí nabírat čerstvá voda. Takové zdroje jsou ale stále větší vzácností, protože vlivem zemědělských postřiků je řada zdrojů pitné vody kontaminovaná. Nejdostupnějším řešením je tedy filtrace vody z vodovodu. Filtry jsou na bázi aktivního uhlí a jsou schopné odstranit jak chlór a jeho sloučeniny, tak i další nepříjemné látky. Zbavíme se i zbytečně tvrdé vody.
Pokud se vám nechce kupovat filtry, tak alespoň nepijte nikdy vodu přímo z kohoutku, ale nechte ji alespoň deset minut odstát v otevřené nádobě. Dobrým řešením je také dát vodu v otevřené skleněné nádobě do lednice a popíjet ji příjemně vychlazenou. Základní dávky chlóru se zbavíte také tím, když vodu převaříte.


