|  Dům a zahrada
so 7. června, svátek má Iveta α Slavoj, zítra Medard
Ostatní
📷
+ 4
Nechť zvedne ruku, komu ještě nepřeteklo mléko /  Depositphotos

Připálené mléko se špatně čistí. I zdánlivě neodstranitelné připáleniny však lze úspěšně eliminovat

26. února 2021 | 15:46
 1   0   /  Veronika Prášilová
Většina hospodyněk se jistě shodne na tom, že jen máloco se čistí hůře než přetečené a připálené mléko. K tomu připočtěme charakteristický zápach a máme kandidáta na největší pohromu v kuchyni. I zdánlivě neodstranitelné připáleniny však lze úspěšně eliminovat.

Možná se vám nepodaří připáleniny odstranit napoprvé, ale nevzdávejte to. Vaše úsilí bude jistě korunováno zaslouženým úspěchem.

Odmáčejte s pomocníky

Všechny následující postupy mají jedno společné. Připálený hrnec je nutné nechat pořádně odmočit. To znamená klidně i přes noc. Někdo do vody přidává sůl, tedy hodně soli, někdo i společně s jedlou sodou a kypřicím práškem. Vyzkoušené je také odmočení octem, případně jej můžete ještě nejdříve nechat projít varem. V takovém případě hrnec dejte na balkon nebo za okno, ať nemáte domácnost plnou octomilek. V některých případech půjde následující den připálenina i odloupnout. Jestli se to nepodaří, budete muset hrnec vydrhnout.

Nepoškrábejte si hrnec

Po odmočení přichází na řadu mechanická očista. Raději nepoužívejte kovovou drátěnku, kterou byste hrnec mohli poškrábat. Plastovou drátěnku či houbičku sice asi zničíte, ale jde to i s nimi. Na hrubé připáleniny můžete zkusit použít i plochou dřevěnou vařechu. Pokud na dně stále zůstávají zdánlivě neodstranitelné skvrny, nalijte do hrnce savo nebo podobný čistič a druhý den se pokuste dílo dokonat.

Na sporák s trochou oleje

Když se vám vroucí mléko vylije na sporák, doporučuje se ihned setřít skvrnu mokrým hadrem a nakapat na ni ocet, zabráníte tak šíření nepříjemného zápachu. Pokud se již mléko stihlo připálit, nakapejte na houbičku trochu oleje, skvrnu přetřete, nechejte pár minut působit a setřete.

Věříme, že se vám s našimi radami podaří zbavit se případných připálenin. Opět se nám osvědčil jeden z nejuniverzálnějších pomocníků v kuchyni – ocet. Jeho neocenitelných služeb můžete využít v celé domácnosti. Podívejte se, jak se dá jeho síla zužitkovat.

Prohlédnout galerii
📷
4
Nejčtenější články
Černý bez má v bylinkářství i lidovém léčitelství důležitou roli. Natrhejte si jeho květy a připravte si z nich lahodný sirup či med
Rychlý nepečený dezert: Krémové řezy z tvarohu, smetany, malin a sušenek si zamiluje celá rodina
Zemi zasáhla velmi silná geomagnetická bouře spojená se sluneční erupcí
Do Česka míří nejluxusnější model Peugeot, v super výbavě, 4X4 a přes 300 koní. A další novinky v oblasti elektromobility
Další články
Zavřít reklamu