|  Dům a zahrada
so 7. června, svátek má Iveta α Slavoj, zítra Medard
Zahrada
📷
+ 3
Růžičková kapusta je typickou zimní zeleninou /  Depositphotos

Nemusíte sklízet všechnu zeleninu, některá přečká mráz i zimu

08. listopadu 2020 | 14:53
 0   0   /  pop
Sklizeň zeleniny právě vrcholí. Ze zahrady mizí cibule, řepa, mrkev, petržel. Některé druhy zeleniny můžete na záhonech skladovat i přes zimu. Podzimní měsíce říjen a listopad jsou na zahradě jednoznačně ve znamení sklizně zeleniny. Ranní mrazíky dokáží s teplomilnou zeleninou pořádně zatočit, proto už by měla být pod střechou.

Zatím můžete venku nechat zelí, čekanku, fenykl, ředkvičky. I ty se musejí nejpozději do konce listopadu sklidit. Jiné druhy zeleniny mohou v záhonech zůstat, protože snesou mráz. Je to některá kořenová zelenina, zimní listová zelenina – špenát, růžičková kapusta, kadeřavá kapusta, zimní pórek a černý kořen.

Pastinák, mrkev a petržel

Mrkev a petržel se ukládají do písku. Část úrody však můžete na záhonech nechat. Jakmile zem zamrzne, kořenové zelenině se vytvoří velmi dobré podmínky a můžete si pro ni chodit přímo na záhony. Ovšem, když přijde rychlá obleva a teplo, kořeny začínají uhnívat, proto kořenovou zeleninu ze záhonu zpracujte jako první. V zimě v zemi vydrží pastinák, který se podobá petrželi, jeho kořen je však mohutnější a voní štiplavě a nasládle. Pastinák je odolnější než petržel a vydrží na záhonech celou zimu, ale musíte ho překrýt bílou netkanou textilií, která ho ochrání před holomrazy. Stejná přikrývka bude svědčit i mrkvi a petrželi. 

Zimní zelenina – růžičková kapusta

Růžičková kapusta vydrží na záhonech celou zimu a odolává i velkým mrazům. Kapustě svědčí úrodnější a mírně zásadité půdy, ale vyroste i ve stínu. Na předpěstování a výsadbu je už letos pozdě. Růžičková kapusta má dlouhou vegetační dobu a na záhony se musí vysadit do půlky června. Máte ale tip na příští rok. Pro kapustičky si pak můžete chodit od října do konce zimy. Z jedné rostliny sklidíte asi čtvrt kila růžiček. Růžičková kapusta, kterou necháte přejít mrazem, je o něco chutnější. Je ale potřeba to zkusit. 

Černý kořen

Je to dobrá staročeská zelenina a připravit z ní můžete výborný salát. Vysévá se na jaře přímo na záhony do polostínu. Pokud černý kořen vysejete v srpnu, budete ho sklízet od zimy do jara. Tato zelenina může zůstat v záhonu i přes zimu, což dokonce zlepší chuť kořene. Ten chutná nasládle i trpce. Černý kořen je možné vysévat i v listopadu, ale na sklizeň budete muset počkat do příštího roku. Dále čtěte: Chybí vám práce na zahradě? Pěstujte si zeleninu, která mrazům hravě odolá.

Prohlédnout galerii
📷
3
Nejčtenější články
Černý bez má v bylinkářství i lidovém léčitelství důležitou roli. Natrhejte si jeho květy a připravte si z nich lahodný sirup či med
Rychlý nepečený dezert: Krémové řezy z tvarohu, smetany, malin a sušenek si zamiluje celá rodina
Zemi zasáhla velmi silná geomagnetická bouře spojená se sluneční erupcí
Do Česka míří nejluxusnější model Peugeot, v super výbavě, 4X4 a přes 300 koní. A další novinky v oblasti elektromobility
Další články
Zavřít reklamu