|  Dům a zahrada
so 7. června, svátek má Iveta α Slavoj, zítra Medard
Zahrada
📷
+ 3
Rakytník má léčebné účinky /  Depositphotos

Pokud si chcete zasadit rakytník, nemusíte přemýšlet, kam s ním. Není náročný

10. října 2020 | 10:45
 9   0   /  pop
Rakytník je odolný a nenáročný na péči i prostor ve vaší zahradě, zároveň vás obdaruje cennými plody. Jde o velmi dekorativní a dlouhověký keř. Pěstuje se pro plody ve tvaru podlouhlých bobulek, které jsou pro vaše zdraví velmi cenné.

Rakytník je opadavá dřevina z čeledi hlošinovitých tvořící keře nebo malé stromy s nažloutlými květy a oranžovými plody.

Zdraví ze zahrady

Plody rakytníku jsou zdrojem vitaminu C, A, D, F, K skupiny B. Dále obsahují pektin, silici, třísloviny, oleje a důležité minerály. Pravidelné pojídání plodů rakytníku slouží jako prevence proti onemocnění těla i včetně civilizačních chorob. Povzbuzuje odolnost proti infekci a stresu. Velmi příznivě působí na krevní oběh, působí hojivě na sliznice dýchacího ústrojí, trávicího ústrojí i na klouby. Rakytník oplývá řadou léčebných účinků na lidský organismus. Působí detoxikačně, má antioxidační účinek, podporuje imunitu, ovlivňuje pozitivně funkci kardiovaskulárního systému, pomáhá snižovat krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu a hojí poranění kůže.

Jak si rakytník vypěstovat

Podzim je vhodnou dobou k výsadbě sazenic rakytníku. Na malé zahrádky se hodí zakrslé rakytníky. Vyšší kultivary můžete tvarovat do podoby stromku, který bude na zahradě poskytovat stín. Rakytník vysaďte na slunné místo.

Je nenáročný na živiny i vláhu. Vláhu si dovede vytáhnout i z velkých hloubek, uplatní se proto i na svazích, které svými kořeny zpevní. Mladým sazenicím rakytníku musíte za sucha dopřát zálivku. Rakytníky je důležité pěstovat ve skupince. Nejlepší je vysadit více samičích rakytníků a k nim dva keře samčí. Pyl přenáší vítr, proto je vysaďte blízko sebe a pokud možno z návětrné strany.

Sklizeň plodů

Plody rakytníku dozrávají na konci srpna až v říjnu, podle odrůdy. Je důležité sklízet rakytník včas, protože v přezrálých bobulích se snižuje obsah důležitých látek. Snazší je sklizení přemrzlých plodů, ale jejich hodnota se sníží. Chuť je však lahodnější.

Zralé plody jsou velmi chutné i čerstvé. Velmi účinná je šťáva z nich vylisovaná. Oblíbené jsou i sirupy, marmelády a likéry. Plody rakytníku můžete usušit, rozemlít a užívat čajovou lžičku ráno. Z bobulí rakytníku připravíte i výtečný čaj nebo macerád, který zachová veškeré vitaminy. Dále čtěte: Nosní kapky nemusíte kupovat, vyrobte si vlastní. Fungují rychle a jsou bez zbytečné chemie.

Prohlédnout galerii
📷
3
Nejčtenější články
Černý bez má v bylinkářství i lidovém léčitelství důležitou roli. Natrhejte si jeho květy a připravte si z nich lahodný sirup či med
Rychlý nepečený dezert: Krémové řezy z tvarohu, smetany, malin a sušenek si zamiluje celá rodina
Zemi zasáhla velmi silná geomagnetická bouře spojená se sluneční erupcí
Do Česka míří nejluxusnější model Peugeot, v super výbavě, 4X4 a přes 300 koní. A další novinky v oblasti elektromobility
Další články
Zavřít reklamu