|  Dům a zahrada
st 11. června, svátek má Bruno, zítra Antonie
Dům
📷
+ 4
Ponorné mixéry jsou už běžnou součástí kuchyní /  Shutterstock

Ponorné mixéry umí zastat hodně práce. Dobrý postup mixování hraje velkou roli

24. ledna 2019 | 09:53
 0   0   /  pop
Ponorný tyčový mixér si v českých domácnostech našel své místo. Práce s ním je rychlá a snadná. Má to ale i svá ale. Je třeba vybrat vhodný typ do vaší domácnosti a hlavně vědět, jak s tyčovým mixérem zacházet.

Obecně se mixéry dělí na tyčové, stolní, ruční šlehače a sekáčky. Velice důležité je zvážit, k čemu konkrétně a jak často se bude mixér využívat. Tyčový mixér je nejpohodlnější a nejpohotovější variantou. Dá se používat bez zbytečného špinění dalšího nádobí rovnou v nádobě, v které se jídlo připravuje.

Mezi jeho nevýhody ovšem ale patří fakt, že není určen na delší mixování. V průběhu celého procesu se totiž stále musí držet spouštěcí tlačítko.

Ponorný mixér má v domácnosti široké uplatnění. Díky němu připravíte hladké omáčky, polévky, ale i ovocné koktejly, majonézy, dresinky, pyré či přesnídávky.

Odnímatelná noha

Existují dva typy ručních mixérů. Obecně se dá říct, že ty s odnímatelnou nohou se sice jeví jako praktičtější, ale z dlouhodobého hlediska to tak není. Při dlouhodobém užívání totiž může noha mixéru přestat pevně dosedat. Pevné spojení s tělem mixéru je vhodnější pro každodenní používání. 

Celonerezová noha je další výhodou. Oproti plastové nehrozí prasknutí nebo deformace zejména u teplých porkmů. Dnes již výrobci poskytují i ochrany proti poškrábání nádobí.

Hlava mixéru

V případě plně uzravřené hlavy u levnějších mixérů nemá kde pokrm proudit a tudíž tyto mixéry nikdy nedokáží pokrm rozmixovat tak jako ty s průduchy či úplně otevřenou hlavou.

Výběr levného ponorného mixéru může být často špatná volba. Tak jako u ostatních spotřebičů se nízká cena promítne do kvality celého mixéru. Slabý výkon a špatné uložení nožů se stane doslova noční můrou stejně tak, jako špatně promixovaná polévka nebo omáčka. 

Doba mixování

Žádný z tyčových mixérů nemá nepřetržitou dobu mixování. Na úkor výkonu ty lepší vydrží několik minut, ty horší pouze pár desítek vteřin. Mixér by se rozhodně neměl nechat přehřívat. 

Poměrně důležité je začít mixovat nejdříve na nižší stupeň rychlosti. Suroviny se nejdříve rozmělní a až poté je vhodné začít mixovat na plný výkon. Tímto se dosáhne lepšího výsledku.

Rychlosti

Nejvyšší počet rychlostí neznamená lepší volbu. Stupně mezi rychlostmi bývají těžko rozpoznatelné. Stupně 2 až 5 je u tyčového mixéru ideální počet rychlostí.

Jak správně mixovat

Řada lidí má tendenci opomíjet správný způsob mixování. Přitom dobrý postup hraje velkou roli. Například pokud použijete užší a vyšší nádobu při mixování, dosáhnete mnohem lepšího výkonu a jemnější struktury. Mixovaný pokrm má v takovéto nádobě méně prostoru a lépe tak prochází hlavou mixéru. O tom, jak v kuchyni správně rozmístit spotřebiče, jsme psali zde.

Prohlédnout galerii
📷
4
Nejčtenější články
Černý bez má v bylinkářství i lidovém léčitelství důležitou roli. Natrhejte si jeho květy a připravte si z nich lahodný sirup či med
Rychlý nepečený dezert: Krémové řezy z tvarohu, smetany, malin a sušenek si zamiluje celá rodina
Zemi zasáhla velmi silná geomagnetická bouře spojená se sluneční erupcí
Do Česka míří nejluxusnější model Peugeot, v super výbavě, 4X4 a přes 300 koní. A další novinky v oblasti elektromobility
Další články
Zavřít reklamu