|  Dům a zahrada
so 7. června, svátek má Iveta α Slavoj, zítra Medard
Ostatní
📷
+ 2
Správné načasování vypálení kvasu rozhodne o tom, zda se výsledný destilát podrobí degustaci nebo se ještě před pálením vyhodí /  Shutterstock

Jak připravit kvas na pálenku. Na čem nejvíce záleží?

24. srpna 2018 | 13:38
 61   10   /  pop
Kvalita pálenky je závislá na kvalitě kvasu. Prvním předpokladem dobré pálenky je dobrý kvas. Základní podmínkou je, aby ovoce do kvasu bylo zralé a bez plísní nebo hub.

Před zakládáním kvasu si připravte vhodnou nádobu, určitě ne železnou. Nádoba by měla mít objem alespoň 50 litrů, jelikož to je většinou i minimální množství, které vám v pálenici vypálí. Nádobu důkladně vymyjte horkou vodou. Vyberte rovněž vhodné místo, kam nádobu umístíte, mělo by to být v prostředí, kde je stálá teplota, která se pohybuje okolo 17 – 20 °C. 

Kvas do nádoby naplňte do 90 procent jejího obsahu. Ovoce je nutné před jeho uložením do nádoby v jiné nádobě lehce pomačkat plochým předmětem. U peckovitého ovoce dejte pozor, aby mačkáním nebyly rozdrceny pecky, jejich hořká chuť by nepříznivě ovlivnila příchuť celého destilátu.

Pomačkáním ovoce docílíte rychlého uvolnění šťávy z ovoce, zabráníte růstu bakterií, které by odebíraly kvasinkám zkvasitelné cukry. Má-li kvasinka, která se množí značně pomaleji než bakterie, možnost rychlejšího přístupu k cukrům obsaženým v ovocné šťávě, vytváří rychleji a ve větším množství líh, který rozmnožování nežádoucích bakterií a ostatních mikroorganismů potlačuje a mikroorganismy usmrcuje.

Délka samotného kvašení je závislá na teplotě. Čím je teplota kvasu vyšší, tím kratší dobu trvá. Při teplotě kolem 15°C trvá cca šest týdnů. Kvasný proces má probíhat tak, že kvas začne kvasit druhý den a kvasí nepřetržitě tak dlouho, až je veškerý cukr prokvašený na alkohol. Ovoce vhodné pro pálení najdete zde.

Hotový kvas nesmí být ani sladký, ani nasládlý a neměl by unikat oxid uhličitý. V takovém případě si můžete objednat pálení v pálenici. Pokud by se vám objednání nepodařilo hned, kvas je možné uskladnit v chladu po deset a více týdnů. Opět záleží na teplotě.

Prohlédnout galerii
📷
2
Nejčtenější články
Černý bez má v bylinkářství i lidovém léčitelství důležitou roli. Natrhejte si jeho květy a připravte si z nich lahodný sirup či med
Rychlý nepečený dezert: Krémové řezy z tvarohu, smetany, malin a sušenek si zamiluje celá rodina
Zemi zasáhla velmi silná geomagnetická bouře spojená se sluneční erupcí
Do Česka míří nejluxusnější model Peugeot, v super výbavě, 4X4 a přes 300 koní. A další novinky v oblasti elektromobility
Další články
Zavřít reklamu