|  Bydlení
so 7. června, svátek má Iveta α Slavoj, zítra Medard
Tipy a inspirace
📷
+ 2
Řeřicha setá rychle roste a dobře chutná! /  Shutterstock

Vypěstujte si v zimě vlastní zeleninu a upevněte své zdraví

08. ledna 2017 | 10:05
 0   0   /  Bronislava Silná
Ačkoli obchody dodávají zeleninu celý rok, přece jen je nabídka v zimě chudší, a hlavně prodávaná zelenina nemá tu kvalitu, jako v sezóně. Máte ale možnost vypěstovat si doma za oknem kvalitní zeleninu plnou vitamínů. Máme pár dobrých tipů.

Řeřicha setá

Patří k nejčastěji pěstovaným druhům. Je nenáročná a v domácích podmínkách vyroste třeba i jen na vlhké vatě. Lépe je jí samozřejmě v truhlíku. Její velkou výhodou je rychlost růstu. Na okenním parapetu dělá doslova zázraky a pozoruhodné jsou i její pozitivní účinky na zdraví. Čistí játra, žlučník a ledviny. Obsahuje vitamín C, vitamíny řady B, vitamín K, A a různé minerály. Například vápník, hořčík, fosfor, síru, železo, draslík a také trochu jódu. Pomáhá při rozpouštění ledvinových a žlučových kamenů. Je vhodná při zánětech močových cest, po porodu stahuje dělohu. Zlepšuje trávení a mírní průjem.

V kuchyňském použití se hodí zásadně do studené kuchyně. Při tepelné úpravě totiž hořkne a zkazila by vám jídlo. Výhonky se dají sypat přímo na chléb s máslem nebo ještě lépe je použít ji do různých salátů. Do nich můžete použít i některé další typy doma pěstované zeleniny.

Římský salát

Vezměte košťál s několika malými lístky a ponořte ho na několik dní do vody asi do hloubky 2 centimetry. Až začnou rašit další listy, můžete ho přesadit do truhlíku a listy využívat.

Mrkev a petržel

Protože jsou listy mrkve a samozřejmě i petržele jedlé, můžeme si je pěstovat z konců mrkví a petržele ve vodě. Dáme jich do mělké misky potřebné množství, postavíme na světlé a teplé místo a doplňujeme vodu.

Řapíkatý celer a pórek

Podobným způsobem se dočkáme nových listů z řapíkatého celeru i pórku. Zkusit můžete i další druhy zeleniny a budete překvapeni, co všechno v domácích podmínkách vyroste. Využijete části rostliny, které obvykle vyhazujeme, takže nás naše snažení nestojí žádné peníze a obohatíme jídelníček o čerstvé vitamíny.

Prohlédnout galerii
📷
2
Nejčtenější články
Černý bez má v bylinkářství i lidovém léčitelství důležitou roli. Natrhejte si jeho květy a připravte si z nich lahodný sirup či med
Rychlý nepečený dezert: Krémové řezy z tvarohu, smetany, malin a sušenek si zamiluje celá rodina
Zemi zasáhla velmi silná geomagnetická bouře spojená se sluneční erupcí
Do Česka míří nejluxusnější model Peugeot, v super výbavě, 4X4 a přes 300 koní. A další novinky v oblasti elektromobility
Další články
Zavřít reklamu