|  Bydlení
so 7. června, svátek má Iveta α Slavoj, zítra Medard
Tipy a inspirace
📷
+ 3
Nesprávným oddělením si můžete pokazit celý moučník /  Pixabay

Pár snadných fíglů, jak lehce oddělit žloutek od bílku bez zbytečných nehod

20. října 2020 | 08:59
 0   0   /  Šárka Sokolská
Oddělit žloutek od bílku bývá někdy o nervy. Představíme vám pár snadných fíglů, díky nimž to půjde doslova samo. A bez zbytečných nehod.

Pečení moučníků i dortů se bez vajec neobejde. Velmi často se tak v receptu setkáte s oddělováním žloutků od bílků. Někdy se však stane nehoda a v bílku vám snadno může ulpět kus žloutku. A tím pádem máte po dokonale vyšlehaném sněhu. Zkuste však příště vyzkoušet některý z následujících fíglů.

Klasika

Nejenom naše babičky, ale i současné hospodyňky se stále řídí starou osvědčenou klasikou. Syrová vejce v polovině rozklepnou o ostrou hranu šálku nebo nože. Palci pak oddělí skořápky od sebe a obsah přelévají z jedné do druhé, dokud bílek nevyteče do misky. Profíci to dokonce zvládnou pomocí jedné ruky. Žloutek prostě zachytí do dlaně. Ovšem právě při těchto úkonech se stává nejvíce nehod. 

S trychtýřem

Máte doma obyčejný trychtýř? Ten vám skvěle může pomoci při oddělování vajíček. Stačí do něj vejce opatrně vyklepnout a lehkými krouživými pohyby nechejte bílek volně protéct dolů. Žloutek pak přeneste do misky.

Trik s PETkou

Tento fígl je velmi jednoduchý a opravdu funguje. Vejce rozklepněte a celý jeho obsah vyklopte do misky. A to včetně žloutku. Poté si vezměte čistou PET láhev, lehce ji stiskněte a hrdlo přiložte nad žloutek. Potom stisk povolte a tlak vtáhne žloutek velmi snadno do láhve. Pak jej opět přesuňte tam, kam potřebujete.

Stačí i lžíce

Poměrně snadný způsob oddělení žloutku od bílku je pomocí lžičky. Celé vejce rozklepněte do misky, lžičkou jednoduše podeberte žloutek, chvíli nechejte odkapat přebytečný bílek a máte hotovo. Máte-li doma děrovanou lžíci, kterou používáte například na noky, vyklepněte vejce na ni. Bílek dírkami za pár vteřin proteče a vám zůstane jenom čistý žloutek. Nezapomeňte, že základem úspěchu je používat čerstvá vejce. Jak je zaručeně poznat, jsme psali zde.

Prohlédnout galerii
📷
3
Nejčtenější články
Černý bez má v bylinkářství i lidovém léčitelství důležitou roli. Natrhejte si jeho květy a připravte si z nich lahodný sirup či med
Rychlý nepečený dezert: Krémové řezy z tvarohu, smetany, malin a sušenek si zamiluje celá rodina
Zemi zasáhla velmi silná geomagnetická bouře spojená se sluneční erupcí
Do Česka míří nejluxusnější model Peugeot, v super výbavě, 4X4 a přes 300 koní. A další novinky v oblasti elektromobility
Další články
Zavřít reklamu